Start van hoofdcontent

Stad

nl

Al 25.000 zeggen ja tegen 'Eberhard van der Laanbrug'

1 augustus 2017, 08.49 uur · Aangepast 1 augustus 2017, 19.46 uur

In nog geen 24 uur tijd hebben al 25.000 mensen de petitie getekend voor de komst van de brug vernoemd naar burgemeester Eberhard van der Laan.

Sietse Bakker keek afgelopen zondag naar Zomergasten en kreeg inspiratie voor de petitie. 'Ik heb het programma uiteraard ook gekeken en werd er wakker mee. En toen sloeg ik aan het nadenken', zegt de geboren Amsterdammer. 'Van der Laan is, in woord én daad, een bruggenbouwer', schrijft hij op de petitiepagina. Daar hebben dus inmiddels een kleine zeventien duizend mensen al aangegeven voor te zijn. 

Lees ook: Roep om 'Eberhard van der Laanbrug' over 't IJ: 'Symbool van verbinding'

De brug moet in het verlengde van de Jan Schaeferbrug op het Java-eiland komen te liggen en staat nu ook wel bekend als de Javabrug. Het wordt één van de nieuwe verbindingen over het IJ. 

Uitzondering
Straten en bruggen worden normaal gesproken pas vijf jaar na iemands overlijden vernoemd maar Bakker hoopt dat daarvoor een uitzondering voor wordt gemaakt. 'Bovendien, als een nieuwe straat eventueel vernoemd wordt, ligt deze waarschijnlijk ver buiten de stad. Hij verdient beter.'

Op korte termijn wordt de petitie aangeboden aan de gemeenteraad, zodat zij ook op korte termijn een besluit kunnen nemen.

Amsterdammers (en mensen buiten de stad uiteraard ook) kunnen hier hun steun laten blijken voor het idee.