Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plots einde aan deelfietsen: gemeente verwijdert rijwielen in openbare ruimte

1 augustus 2017, 19.53 uur · Aangepast 2 augustus 2017, 00.41 uur · Foto: AT5/Mark Hulstein

De gemeente gaat deelfietsen die in de openbare ruimte worden geplaatst na de zomer verwijderen. 'We willen niet dat deelfietsen de schaarse openbare ruimte in beslag nemen', zegt wethouder Pieter Litjens.

'We zijn hard aan het werk om meer plek voor de fietser te realiseren en die willen we niet door de vele commerciële deelfietsen laten innemen. Sterker nog, als ze dat wel doen halen we ze weg. Het doel van deelfietsconcepten moet zijn dat het aantal fietsen in de stad vermindert. Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden, daar willen we paal en perk aan stellen', zegt Litjens.

Lees ook: 'Ludiek protest' tegen deelfietsen: tweewielers bij grofvuil gezet

Onnodig bezette plekken
De deelfietsen die sinds juli worden aangeboden staan in de praktijk allemaal in de openbare ruimte. Het is niet toegestaan om de openbare ruimte als uitgifteplek te gebruiken, zoals de deelfietsbedrijven momenteel wel doen. De bedrijven zelf zijn nog niet geïnformeerd, zij worden nog door het stadsbestuur op de hoogte gesteld. 

Daarmee worden broodnodige parkeerplekken voor fietsen onnodig bezet, stelt de gemeente. Om plekken vrij te houden voor 'Amsterdamse fietsen', zullen stadsdelen de deelfietsen gaan verwijderen.

De maatregel geldt in principe voor de hele stad, het is aan stadsdelen waar in eerste instantie de focus ligt. De overlast is momenteel logischerwijs groter in het centrum maar ook in Oost zal er meteen gehandhaafd worden. Deze zogenaamde schoonveegactie zal dus pas na de zomer beginnen.  

Lees ook: Regels ontbreken voor deelfietsbedrijven: 'Het is het Wilde Westen'