Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Woning te huur in Jordaan waar je niet mag koken: 'Echt bespottelijk'

3 augustus 2017, 19.41 uur · Aangepast 3 augustus 2017, 20.56 uur

Een appartement aan de Tuinstraat in de Jordaan staat te huur. Het is niet groot, 35 vierkante meter, en kost 1100 euro per maand, maar dát zal voor de meeste geïnteresseerden nog geen bezwaar zijn. Wat wel lastig is, is dat je er niet mag koken. Het is contractueel verboden. 'Echt bespottelijk', reageert Rutger Groot Wassink van GroenLinks.

In het appartement heb je beschikking over een eigen badkamer, slaap- en woonkamer ineen, een waterkoker en magnetron. En dat heet in de advertentie dan een 'private kitchen'. 'Wat mij betreft illustreert dit echt de doorgeslagen woningmarkt in Amsterdam. Het is gewoon de gekte die er nu heerst', aldus Groot Wassink.

D66 is het daarmee eens: 'Als iemand ergens wil wonen, waar geen keuken is en elke dag iets wil afhalen, is dat prima. Veel jongeren en starters doen zelf niet anders. Maar dit toont wel de gekte en de schaarste op de woningmarkt aan en de populariteit van de stad.'

Advocaat Frank Swart, gespecialiseerd in huurrecht, gelooft niet dat zo'n bepaling stand kan houden. En áls dat al zo is, dan is het nog maar de vraag of de rechter zal beslissen tot ontruiming, als iemand toch besluit om te koken. 'Alles mag worden opgenomen in een huurovereenkomst. Maar het is nog maar de vraag of dat stand zal houden bij de rechter.'

Het bedrijf dat de advertentie op internet zette, verwijderde die nadat AT5 belde. Het wil niet zeggen waarom er niet gekookt mag worden. Of het kookvrije appartement ook kookvrij blijft, is vooralsnog onduidelijk.