Amsterdamse Claire en vriend beroofd in eigen huis na advertentie op Marktplaats

Het begon allemaal met een advertentie op Markplaats. Claire (29) en haar vriend wilden een iPhone verkopen. Toen ze gisteravond de ongeveer 18-jarige koper binnen lieten, werden ze beroofd, in hun eigen huis, in het centrum van de stad.

'Ik hoorde mijn vriend met de jongen praten in de keuken. Hij vroeg nog of mijn vriend de iPhone aan wilde zetten, omdat hij wilde zien of de telefoon echt werkte', zo vertelt Claire. 'Een paar tellen later was er opeens geschreeuw en werd er gerend in huis.' De koper wilde cash betalen, maar Claire's vriend voelde meteen dat het om nepgeld ging. Toen hij één van de briefjes tegen het licht hield begon de koper te schreeuwen.

Lees ook: Marktplaats-oplichter slaat slachtoffers in elkaar

'Mijn vriend is op hem gesprongen'
De jongen ging er snel vandoor, waarbij hij de vijftigjes op de keukentafel achterliet. In zijn vlucht rukte hij de klink uit de deur en brak de sleutel af. Claire en haar vriend wonen op één hoog en doen de benedendeur altijd op slot, nu ook. 'De jongen kwam vast te zitten in het trappenhuis en toen is mijn vriend op hem gesprongen en ontstond er een worsteling.' Tijdens die worsteling weet de vriend van Claire zijn telefoon terug te krijgen.

Uiteindelijk roept de dief dat hij een mes heeft, waarop Claire en haar vriend besluiten dat het genoeg geweest is. Claire gooit de jongen een sleutel van de voordeur toe en hij gaat er vandoor. De twee blijven verbijsterd achter. Ze bellen meteen de politie.

Agenten: 'Aangifte heeft weinig zin'
Twee agenten komen pas na ongeveer anderhalf uur, vertelt Claire. Als haar vriend vraagt wanneer ze aangifte moeten komen doen, wordt hun verteld dat dat 'weinig zin heeft'. 'De agenten waren echt heel aardig. Maar ik vind het echt schandalig dat er niet aangemoedigd wordt om aangifte te doen op het moment dat je wordt overvallen in je eigen huis.'

Claire zegt de agenten nog dat er bewakingscamera's vlakbij hun voordeur hangen. Maar die zijn volgens de agenten niet van de gemeente, 'dus ik moet zelf kijken of ik de beelden kan krijgen', vertelt Claire. 

Lees ook: Drie Amsterdammers verdacht van oplichten 2500 mensen via Marktplaats

'Verliest vertrouwen in rechtsstaat'
Toen de agenten vertrokken overheerste vooral het ongeloof. Claire's vriend hield gelukkig alleen een paar schaafwonden over aan de beroving. Een dag later heeft dat ongeloof plaatsgemaakt voor kwaadheid, vertelt ze. 'Je verliest echt je vertrouwen in de rechtsstaat. We gaan vanavond toch gewoon aangifte doen, uit principe.'