112

NL
V

Toeristen vanuit buitenland gehoord in onderzoek naar fatale vechtpartij Wallen

9 augustus 2017, 14.28 uur · Aangepast 9 augustus 2017, 15.59 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat nog voor het einde van het jaar besluiten of er iemand vervolgd wordt voor de vechtpartij op de Wallen, waarbij de 32-jarige Robert Gerritsen uit Voorthuizen om het leven kwam.

Gerritsen raakte op 3 september vorig jaar betrokken bij de vechtpartij en liep daarbij ernstig letsel op. Twee dagen later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. In eerste instantie meldde de politie dat Gerritsen, die met zijn vrienden een vrijgezellenfeest vierde in de stad, een ruzie probeerde te sussen en toen neergeslagen werd. Drie Roemeense verdachten werden een maand later vanuit België uitgeleverd aan Nederland.

Lees ook: Iedereen die in buurt mishandeling Wallen was krijgt sms politie

Vrienden Gerritsen ook verdacht
Na bestudering van honderden uren aan bewakingsmateriaal werden ook de vrienden van Robert Gerritsen zelf verdachten. Zij zouden de Roemenen de Wallen over gejaagd hebben, waarbij de mannen zich moesten verdedigen tegen rake klappen. Zelf zouden ze ook de nodige stoten hebben uitgedeeld. Vijf vrienden van Gerritsen werden vervolgens verdacht van openlijke geweldpleging.

Hoewel de vechtpartij bijna een jaar geleden plaatsvond, is het onderzoek nog steeds in volle gang. Veel getuigen van de vechtpartij waren als toerist in de stad. Zij worden nu door het OM gehoord. Dat gaat langzamer dan normaal, omdat sommige getuigen in het buitenland wonen. Ook zouden de camerabeelden van de Wallen niet 'optimaal' zijn.

Lees ook: Honderden uren beeldmateriaal van mishandeling Robert Gerritsen

'Laatste getuigen gehoord'
'Het is de verwachting dat de laatste getuigen in oktober kunnen worden gehoord', aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. 'Daarna neemt de officier van justitie een besluit.'