Veel extra aanmeldingen voor vrouwenvoetbal

Het succesvolle EK van de vrouwen zorgt voor een boost in de aanmeldingen, merken ze bij voetbalclub AMVJ.

'Ik heb naar het EK vrouwenvoetbal gekeken en toen ging mijn hart toch weer sneller kloppen', zegt één van de voetbalsters die zich voor het nieuwe seizoen heeft aangemeld bij AMVJ. Ze gaat na een pauze van enkele jaren nu weer beginnen.

Hot
De coach, Lex van Hees: 'Vrouwenvoetbal is hot. Het is volle bak vandaag, leuk om te zien. Afgelopen jaar hadden we dertig meiden, nu is dat denk ik wel met vijftig procent gestegen. 'Vrouwen zijn veel sportiever en liever naar elkaar toe, zegt van Hees. 'Als er iemand op de grond ligt dan helpt elke club. Daar kunnen de mannen echt iets van leren.'

Gevarieerd beeld
Bij andere grote Amsterdamse clubs varieert het beeld van de aanmeldingen. Bij ASV Arsenal, waar het beleid is om dames mee te laten spelen met de mannen, merken ze dat ze veel aanmeldingen krijgen. Nieuw Sloten spreekt meer belangstelling, maar ziet dat nog niet meteen terug in veel aanmeldingen. En bij SC Buitenveldert, de grootste damesclub van Nederland, zegt men dat pas aan het eind van de vakantie een goed beeld kan worden geschetst. 

KNVB
De KNVB heeft nog geen recente cijfers, maar zegt dat het damesvoetbal ook vorig jaar al in de lift zat. In het seizoen 2015/2016 waren er ongeveer 153.000 voetbalsters. Dat is een groei van vijf procent ten opzichte van het vorige seizoen.