Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Eerste stap gezet voor referendum over nieuwe aftapwet: 10.000 handtekeningen zijn binnen

17 augustus 2017, 13.08 uur

Vier studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn erin geslaagd om 10.000 handtekeningen te verzamelen voor een referendum over de nieuwe aftapwet.

Door verruiming van de zogeheten 'Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten' mag de overheid straks meer dan ooit te voren. Voortaan kunnen de geheime diensten gegevens van smartphones en computers tappen zonder dat er een specifieke verdenking is. De Amsterdamse studenten willen dat er een referendum komt over het onderwerp.

Lees ook: Amsterdamse student Joran wil referendum over nieuwe aftapwet

Met het behalen van 10.000 handtekeningen is de eerste stap gezet. Nu moet de Kiesraad het inleidende verzoek in behandeling nemen. Als dat aan alle voorwaarden voldoet, krijgen de studenten zes weken de tijd om 300.000 handtekeningen te verzamelen. Mocht hen dat lukken, dan komt er een referendum.

Ruim 10.000 handtekeningen binnen. Op naar fase 2. #sleepwet #Referendum

— Sleepwet (@refSleepwet) 15 augustus 2017

Student Joran van Apeldoorn (foto) noemde het referendum eerder deze week 'belangrijk'. 'Niet zozeer om de wet tegen te houden maar in ieder geval dat de burgers van dit land zich erover kunnen uitspreken. Dat je er zelf voor kunt kiezen van ja, ik vind het ok om een deel van mijn privacy op te geven. Want het is een grote verandering in de rechtsstaat'.

Vliegveld
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is wel tegen de nieuwe wetgeving. 'Het wordt een beetje alsof Nederland een soort vliegveld is waar je moet opletten wat je wel en niet mag zetten. Dat hoort niet huis in een democratie'.

De nieuwe aftapwet werd een maand geleden aangenomen door de Eerste Kamer.