Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan tegen AFA: 'Word niet zelf onverdraagzaam'

17 augustus 2017, 18.47 uur · Aangepast 17 augustus 2017, 19.00 uur · Foto: Flickr/redhope

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft in een brief aan de Antifascistische Actie Amsterdam (AFA) opgeroepen om 'in de strijd tegen onverdraagzaamheid niet zelf onverdraagzaam te worden'.

De AFA heeft aangekondigd vanavond op het Spui een demonstratie te houden om de antifascisten in Charlotsville in de VS te steunen. De burgemeester merkt in het schrijven op dat de manifestatie niet was aangemeld. Het is daardoor volgens Van der Laan niet mogelijk geweest om van te voren goede afspraken te maken over de demonstratie. 

Maar in de brief stelt Van der Laan toch wat voorwaarden op. Zo is het niet toegestaan om gezichtsbedekking te dragen als dit samengaat met wangedrag. Ook het meenemen of afsteken van vuurwerk is verboden. Als dit wordt gezien, wordt er direct gehandhaafd, schrijft Van der Laan. Ook zijn voorwerpen die kunnen dienen als wapen niet toegestaan. Voorbeelden die worden genoemd zijn 'met tapijt verstevigde spandoeken, dikke stokken en/of beschermende kleding (zoals arm- en scheenbeschermers)'. Het in brand steken van voorwerpen is ook niet toegestaan.

Lees ook: Demonstratie in Amsterdam uit solidariteit met antifascisten in Charlotsville

Strafbare uitingen, ook onder het mom van vrijheid van meningsuiting zijn ook verboden. Van der Laan zegt dat als er regels worden overtreden, hij aanwijzingen kan geven de demonstratie te laten stoppen.

Voor de hand liggende regels dus. Burgemeester Van der Laan wil ook iets meegeven aan de AFA-leden. 'Ik roep een ieder die deelneemt aan uw demonstratie dan ook op om in de strijd tegen onverdraagzaamheid niet zelf onverdraagzaam te worden.'