Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demo Antifa Amsterdam: 'De pijn en woede zit diep'

17 augustus 2017, 21.57 uur · Aangepast 18 augustus 2017, 00.16 uur

De Antifascistische Actie Amsterdam verwacht een goede opkomst vanavond tijdens de demonstratie op het Spui. De AFA wil met de manifestatie hun steun betuigen voor de antifascisten in Charlottesville in Amerika. Daar kwam een 32-jarige antifascistische demonstrante om het leven toen een nazi-sympathisant inreed op een tegendemonstratie.

De betoging begint vanavond om 20.00 uur op het Spui. Vanaf daar gaan de actievoerders in een optocht door de stad naar onder meer het Amerikaanse Consulaat. Job Polak van de AFA verwacht een grote opkomst. 'De pijn en de woede zit diep dus we hopen dat er veel mensen komen.'

Nu is het nog leeg op het Spui, maar op Facebook hebben zich ruim 200 mensen aangemeld. Voor aanvang van de manifestatie had burgemeester Van der Laan een aantal regels kenbaar gemaakt waar de demonstranten zich aan moeten houden. Zo mag er geen vuurwerk worden meegenomen of afgestoken en mag er geen extra beschermende kleding worden gedragen. 'Dat lijkt me onnodig hetze maken. We willen een waardige demonstratie houden. En ik neem aan dat er vanavond bij Ajax ook wel wat vuurwerk de lucht in gaat. Wij willen gewoon onze demonstratie lopen en een mooi en waardig punt maken', zegt Polak.

Update 20.30 uur: 
Het is rustig op het Spui. Er worden leuzen geroepen en mensen met spandoeken babbelen wat met elkaar.

abc5media_image_2

abc5media_image_3

Update 20.49 uur:
Optocht is inmiddels begonnen. Tegen de regels in wordt er toch vuurwerk afgestoken.

No pasarán! Never again! #Charlottesville #Amsterdam pic.twitter.com/yGr2rxTXMX

— femke roosma (@femkeroosma) August 17, 2017

Op het Musuemplein is een paar minuten stilgestaan en werden er leuzen als 'dump Trump' gescandeerd. De ME stond paraat maar heeft niet hoeven ingrijpen. De tocht ging daarna weer verder en kwam onder meer langs het Concertgebouw.

Demo decided to continue, now past #Concertgebouw #Amsterdam pic.twitter.com/olVd3IIzat

— AFA Nederland (@AFA_Nederland) August 17, 2017

Update 22.00 uur: 
De tocht gaat nog even verder. Nu door het Vondelpark. Er worden nog steeds leuzen geroepen en ook knalvuurwerk afgestoken. Verder lijkt het rustig. Volgens de AFA loopt er ongeveer 500 man mee. 

Demo in #Amsterdam now entering #Vondelpark. #Antifa #Charlottesville.#HeatherHeyer Rest in Power! pic.twitter.com/NYU0x7UOdf

— AFA Nederland (@AFA_Nederland) August 17, 2017

Update 22.15 uur:
Het Vondelpark is ook waar de tocht eindigt. De demonstranten gaan naar huis.

Tocht geëindigd in het Vondelpark waar nu iedereen vertrekt. #Charlottesville #Amsterdam #demo

— Sven Strijbosch (@svenstrijbosch) August 17, 2017