Start van hoofdcontent

Stad

nl

Acht jaar cel voor doden Frens Smit (51)

18 augustus 2017, 01.43 uur

De Grieks-Duitse Tzeichoun E. (30) heeft acht jaar cel gekregen voor de moord op de 51-jarige Amsterdammer Frens Smit in 2016.

Op 4 mei 2016 werd Smit dood aangetroffen in zijn woning aan de Jan van Galenstraat in West. Zijn buren hadden de politie gewaarschuwd en maakten melding van een 'vreemde geur'. Het vermoeden was dat het lichaam al een tijdje in de woning lag. 

Lees ook: Excuus voor DNA-spoor in huis gedode man: 'Het was mijn twelingbroer, die zit nu bij IS'

In het huis aan de Jan van Galenstraat werden op verschillende plekken DNA-sporen gevonden van E. Zelf heeft E. altijd gezwegen over de zaak. Zijn ouders verklaarden dat hij een tweelingbroer heeft die nu vertrokken is naar het buitenland en zich zou hebben aangesloten bij IS. Het DNA van een eeneiige tweeling is identiek.

De rechter geloofde deze lezing niet en gaat hier niet in mee. Een van de redenenen is dat de vader eerst verklaarde twee zonen te hebben en later ineens drie. De verdachte zou inderdaad een tweelingbroer hebben volgens de vader. Maar de geboorte van die tweelingbroer is niet geregistreerd. Overigens is er ook een vingerafdruk van E. gevonden in de woning. Dat blijft een uniek spoor, ook bij een eeneiige tweeling.

Lees ook: Verdachte vast voor betrokkenheid bij dood man Jan van Galenstraat

Omdat sectie op het lichaam heeft uitgewezen dat er sprake moet zijn geweest van opzet en vanwege de vele DNA-sporen die de verdachte uit Hannover achterliet op de plek van de moord, werd E. veroordeeld voor doodslag. 

Lees ook: Dode man in woning West gevonden na 'vreemde geur'

E. werd ook verdacht van de diefstal van kostbare Griekse iconen uit het huis. Deze werden bij hem thuis gevonden na een huiszoeking. Voor het overlijden van Smit hingen de iconen nog bij hem thuis. Smit was trots op deze iconen. Diefstal kan volgens de rechter niet worden bewezen omdat er nog andere mogelijkheden zijn over hoe de iconen bij de verdachte thuis zijn beland. Van diefstal werd hij dus vrijgesproken.