Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stijging aantal moorden in Amsterdam in 2016, landelijk juist minder slachtoffers

18 augustus 2017, 15.18 uur · Aangepast 18 augustus 2017, 17.13 uur · Foto: Martin Damen

Het aantal moorden in Amsterdam is fors gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Vielen in 2015 nog 13 slachtoffers van moord of doodslag te betreuren, in 2016 waren dat 24 slachtoffers. Landelijk genomen daalt het aantal juist, en zijn 10 mensen minder om het leven gekomen dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS baseert zich op gegevens van lijkschouwers en rechtbankdossiers. In 2016 zijn in totaal 76 mannen en 34 vrouwen door een niet-natuurlijke dood omgekomen, van wie 19 mannen en 5 vrouwen in Amsterdam

Het aantal moorden in de hoofdstad schommelt al geruime tijd rond de twintig per jaar. Behalve in 2015. Volgens de politie waren de cijfer in 2015 toevallig 'historisch laag' waren. Landelijk zet de daling van het aantal doden wel door. In 2000 werden nog 223 mensen in Nederland vermoord, afgelopen jaar waren het 110 slachtoffers. 

De politie in Amsterdam plaatst de kanttekening dat in de eerste helft van 2017 opnieuw historisch lage cijfers noteert. Dit jaar is slechts één dode gevallen door een afrekening in het criminele circuit. In 2016 waren er zes liquidaties. 

Lees ook: OM: 'Rapper gaf moordinstructies via Snapchat'

Moord en doodslag komt relatief vaak voor in Amsterdam. In de periode 2012 - 2016 vinden in Amsterdam drie keer zo veel moorden plaats ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Een oorzaak hiervoor is dat veel moorden aan de onderwereld te linken zijn. Bijna een kwart van de mannen die in deze periode werden omgebracht, kwamen uit het criminele milieu. 

Liquidaties in de onderwereld
Hoewel beduidend minder moorden plaatsvinden, vond de afgelopen jaren wel een reeks gewelddadige liquidaties plaats. Uit recent onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WOB) blijkt dat de drempel voor liquidaties lager ligt dan vroeger. Dat stellen althans geïnterviewde informanten in een verkennend onderzoek naar de ontwikkelingen in de voorbereiding en uitvoering van liquidaties. 

Volgens de geïnterviewden zijn zware automatische wapens inmiddels 'standaard' bij de uitvoering van liquidaties. Schutters weten vaak niet hoe deze volautomatische wapens te hanteren, hebben meer kogels nodig om hun doelwit te raken en nemen met hun grof en slordige werkwijze bijkomende schade en slachtoffers voor lief. Volgens de bronnen van het WOB, een onderzoeksbureau van het ministerie van Veiligheid en Justitie, zijn deze roekeloze schutters vooral te vinden in contreien van de nieuwe generatie cocaïnehandelaren. 

Lees ook: Meer doden, aantal liquidaties blijft gelijk: Hoe gewelddadig was 2016?