Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

'Nieuwe islamitische school gaat toch niet met kinderen experimenteren?'

24 augustus 2017, 19.45 uur · Aangepast 24 augustus 2017, 20.06 uur

OSVO, de vereniging voor Amsterdamse middelbare scholen, maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van het Cornelius Haga Lyceum, de nieuwe islamitische school die over anderhalve week opent. De onderwijsinspectie zegt vanaf de eerste dag te gaan controleren, maar OSVO vindt dat veel te laat.

'Ik lees nergens hoe de kwaliteit geregeld is, ik lees nergens welke leraren ze hebben aangenomen', zegt Rob Oudkerk, voorzitter van OSVO. 'Ik lees nergens iets over onderwijsprogramma's. Je gaat toch niet met kinderen experimenteren? Ik hoop en verwacht dat we er allemaal naast zitten en dat het wel goed geregeld is, maar ik hou mijn hart vast.'

Lees ook: Islamitische school komt meteen onder vergrootglas: 'Frustrerend dat ze kunnen starten'

OSVO is niet de enige die zich zorgen maakt over de onderwijskwaliteit van de nieuwe middelbare school. Eerder riepen islamitische basisscholen al op aan ouders hun kind niet naar het Cornelius Haga Lyceum te sturen en ook staatssecretaris Sander Dekker en wethouder Simone Kukenheim spraken hun wantrouwen hardop uit.

'Krankzinnig systeem'
De Onderwijsinspectie gaat vanaf de eerste schooldag controleren, maar dat is veel te laat, vindt OSVO. Die controle moet volgens de scholenvereniging al vooraf plaats vinden, maar dat laat de wet nu nog niet toe. 

Oudkerk: 'We hebben in Nederland echt een krankzinnig systeem. Als jij en ik een school willen stichten, kunnen we dat morgen doen. Er komt geen hond kijken, maar achteraf komen ze kijken of we het wel goed doen.'

Vooraf onderwijskwaliteit testen
Het ministerie van Onderwijs laat aan AT5 weten dat staatssecretaris Dekker aan een wetsvoorstel werkt dat de stichting van nieuwe scholen beter regelt. Onderdeel van die wet is dat scholen, voordat ze van start mogen, inzichtelijk moeten maken hoe ze hun leerlingen onderwijs van voldoende kwaliteit gaan bieden.

Het bestuur van de school was vandaag niet bereikbaar voor een reactie.

De gemeente en de staatssecretaris van Onderwijs wisten de opening van de school jaren uit te stellen, maar trekken nu uiteindelijk aan het kortste eind. Bekijk de tijdlijn hieronder of klik hier:

AT5