Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raad van State blokkeert komst windmolens Amsterdams havengebied

30 augustus 2017, 16.04 uur · Foto: Jos van Zetten / @Newsphoto

De 23 windturbines die de gemeente in het Amsterdams havengebied wilde plaatsen, hoeven daar niet te komen. Dat heeft de Raad van State bepaald in een rechtszaak tussen de gemeente en de provincie Noord-Holland.

Wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho (D66) stapte samen met het Havenbedrijf Amsterdam en de coöperatie NDSM energie naar de rechter, nadat de provincie de benodigde vergunningen weigerde.

De gemeente vindt dat de komst van de windturbines in het havengebied geen zaak van de provincie is, maar van de gemeente. Ook waren de gestelde voorwaarden veel strenger dan de landelijke regels.

Lees ook: Wethouder naar rechter om 'absurde en kafkaëske regels' over windmolens

Zaak van de provincie
De rechter oordeelde echter dat de komst van de windmolens wel degelijk een zaak van de provincie is, omdat die 'door hun afmetingen en zichtbaarheid over grote afstand een impact op de ruimte in het landelijk gebied hebben'. De provincie heeft dus het recht de vergunningen te weigeren.

Teleurgesteld
Wethouder Choho is teleurgesteld over de uitspraak: 'Jammer, dat betekent dat de plannen die we hadden niet door kunnen gaan, maar we gaan zowel met de provincie als de staat kijken naar andere mogelijkheden om ergens anders in de stad windmolens te plaatsen.'

Lees ook: 'Plaatsen windmolens haven reëel als Amsterdam aan eisen voldoet'