Start van hoofdcontent

video

nl

'Witte de Withstraat wordt bijna zeker 30km/h: Wrang dat er nu een ongeluk gebeurt'

30 augustus 2017, 18.19 uur · Aangepast 30 augustus 2017, 22.13 uur

Bewoners roepen het al heel erg lang: maak van de Witte de Withstraat een 30 kilometer zone. Aan die roep lijkt nu gehoor te worden gegeven. Op de weg sloeg vanmiddag een auto over de kop en raakte daarbij een voetganger. Het is het zoveelste ongeluk in wat bewoners de 'racebaan' Witte de Withstraat noemen.

'Het plan is dat de maximumsnelheid vanaf oktober naar dertig gaat', zegt initiatiefnemer en buurtbewoner Rene Kamerling. Dat de verlaging van de snelheid hard nodig is werd vanmiddag nog eens pijnlijk duidelijk. Een auto sloeg over de kop en raakte een vrouw die stond te wachten op de tram en vernielde geparkeerd staande scooters en fietsen.

In 2012 wilde het stadsdeel nog niets weten van een snelheidsverlaging. Na veel gelobby van buurtbewoners lijkt men nu toch overstag te gaan. 'We hebben een presentatie gegeven en vervolgens is er een werkgroep ingericht', zegt Kamerling.

1-jarig kind bewusteloos
De werkroep kwam er na een rits incidenten. In 2014 ging het mis toen een moeder met haar 1-jarige kind werd geschept op een zebrapad. Het kind raakte even buiten bewustzijn. Beiden moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis maar kwamen er met relatief kleine verwondingen vanaf. De roep om maatregelen werd wederom luider.

Lees ook: Moeder en kind (1) geschept op zebrapad Witte de Withstraat

De bewoners pleitten voor een snelheidsverlaging, verkeersdrempels en rechte fietspaden om meer leed te voorkomen. In 2016 kwam er een man met zijn voet klem te zitten tussen een paaltje en een tram. Op de plek waar het ongeval gebeurde, rijdt de tram vlak langs paaltjes wat het ongeluk zou kunnen verklaren.

Lees ook: Man vast tussen tram en paaltje in West

Heel wrang
Vanaf oktober verdwijnt de tram helemaal uit de Witte de Withstraat. Bewoners lieten al eerder weten dat een mooi moment te vinden om maatregelen door te voeren. Dat lijkt nu ook te gaan lukken. 'Tussen juni en nu is er veel gebeurd. Het is alleen nog een kwestie van formaliteiten. Dat er nu nog net een ongeluk plaatsvindt is heel wrang', zegt initiatiefnemer Rene Kamerling. 

Lees ook: Buurt wil einde aan racebaan Witte de Withstraat: '30 km-zone en scooters op rijbaan'