Stad

NL
V

Hosts van beveiligingsbedrijf gaan Wallen-bezoekers wijzen op 'gewenst gedrag'

2 september 2017, 22.42 uur · Foto: Facebook / International Security Agency B.V.

Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag gaat een team van acht gastheren en vrouwen op pad om bezoekers van de Wallen te 'informeren'en aan te spreken op 'het gewenste gedrag'. De Wallen-hosts zijn het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente en het beveiligingsbedrijf International Security Agency (ISA).

ISA schrijft op Facebook dat de eerste hosts sinds gisteren over de Wallen patrouilleren 'om de bezoekers proactief en gastvrij te informeren over de specifieke eigenschappen van de buurt en het gewenste gedrag'.

Toeristische overlast
Het project is onderdeel van een grotere aanpak van de gemeente. Zo wordt er met het Binnenstad Offensief tijdelijk meer handhavings- en politiecapaciteit vrijgemaakt om de criminaliteit in het gebied terug te dringen en extreme overlast door bijvoorbeeld groepen toeristen aan te pakken. Daarnaast hebben meerdere touroperators die rondleidingen geven in het gebied een zogenaamd Wallenconvenant getekend, waarmee de toeristische overlast voor buurtbewoners moet worden beperkt.

Lees ook: Politie waarschuwt voor panieksituaties door 'overcrowding' in binnenstad

Buurttevredenheid Wallen
'Maar de instroom van bezoekers gericht op veel drankgebruik en met bepaalde verwachtingen over het gebied blijft in stand', schrijft het beveiligingsbedrijf in een reactie. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld om de buurttevredenheid en leefbaarheid in het Wallengebied op te krikken. De hosts moeten daar de komende periode met behulp van een 'breder communicatie-offensief' een bijdrage aan gaan leveren.

Hoe lang de hosts precies over de Wallen blijven lopen is niet bekend.

Facebook / International Security Agency B.V.