Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie haalt mannen met bivakmutsen van dak islamitische school

4 september 2017, 10.40 uur · Aangepast 4 september 2017, 14.51 uur

De politie heeft twee mannen met een bivakmuts van het dak van de nieuwe islamitische middelbare school in Nieuw-West gehaald. Ze verzetten zich tegen de komst van de school.

Met behulp van een ladderwagen van de brandweer hebben politiemensen de bezetters van het dak gehaald en meegenomen. Het gaat om twee mannen van een organisatie die zich 'Het Identitair Verzet' noemt. Op het spandoek dat aan de dankrand hing stond de tekst geschreven: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'. Ook dat spandoek is verwijderd. Een verslaggever van AT5 die ter plaatse is zegt dat de twee gemaskerde mannen leuzen riepen als 'salafisme, terrorisme'.

Duwen en trekken
Ook werknemers van de school zouden eerder al op het dak geklommen zijn. Daarbij zou over en weer flink zijn getrokken en geduwd. Ook zou er met stenen gegooid zijn. Een spandoek met daarop de tekst 'salafisme niet welkom' is van het dak gegooid. 

'Laat kinderen er buiten'
Een handvol leerlingen is, onder het spandoek door, de school binnengegaan. Intussen reageren diverse Amsterdamse politici verbolgen op de dakbezetting. Zo twittert Rutgert Groot Wassink van GroenLinks: 'Man, man, man. Op de eerste schooldag van het nieuwe jaar kinderen de stuipen op het lijf jagen. Identaire losers'. Ook PvdA-raadslid Sofyan Mbarki reageert via Twitter: 'Die bivakmutsen moeten snel van het dak af'. 

Een woordvoerder van Het Identitair Verzet zegt dat de organisatie had begrepen dat er vandaag geen les zou zijn. De kinderen die in de school aanwezig waren zouden volgens hem ook geen les krijgen vandaag, maar mogelijk kinderen van bestuurders zijn. De aanwezigheid van die kinderen was voor de actievoerders geen reden om van het dak te vertrekken.

Demonstreer, doe, bezet. Mij best. Maar laat kinderen er buiten. School moet een veilige, fijne plek zijn. Identitaire idioten

— Rutger Groot Wassink (@RutgerGW) September 4, 2017

Deze zomer oordeelde de Raad van State dat de Stichting Islamitisch Onderwijs een school mag openen in de stad.

Tijdlijn: De komst van het Cornelius Haga Lyceum