Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

35 cameraatjes in reclameborden op CS zien kijkgedrag reizigers

4 september 2017, 18.05 uur · Aangepast 4 september 2017, 22.18 uur · Foto: Spoor Centraal Station

In 35 digitale reclameborden op Centraal Station zitten cameraatjes die in de gaten houden of en hoelang reizigers naar de reclame-uitingen kijken. Dit bevestigt de NS na een vraag erover op Twitter.

De reclamezuilen zijn van Exterion. 'Op Amsterdam Centraal hebben we inmiddels 35 van dit soort schermen ingeschakeld', zegt Guy Grimmelt van Exterion in een reactie tegen de NOS.

Publieke ruimte
De Autoriteit Persoonsgegevens is direct een onderzoek gestart naar de camera's en wil met de NS in gesprek. 'Camera's in een publieke ruimte mogen in het algemeen niet worden gebruikt voor reclamedoeleinden. We kunnen er niet al te veel over zeggen omdat we nog geen onderzoek hebben gedaan', zegt Sandra Loos van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen de NOS. 'Maar we gaan in gesprek met de NS en als het blijkt te gaan om een ernstige privacyschending nemen we maatregelen.'

Lees ook: Gemeente meet drukte op Wallen met camera's en wifi-tracking

Paar honderd borden
Dat er nu camera's in de reclameborden zit is niet per se nieuw. Exterion meldt dat het bedrijf al sinds begin dit jaar de reclamezuilen voorziet van camera's. Er bestaan nu een paar honderd van de borden, maar niet in alle borden staan de cameraatjes ook daadwerkelijk aan. 'De software die we gebruiken voor de camera's is heel duur, dus die zetten we niet overal aan', zegt Grimmelt. 

Lees ook: Privacy-voorvechter gaat nu strijd aan met trajectcontroles

@NS_online @ROVER_online wat doen die mini-cameratjes in die reclamezuil! Dit lijkt me geen beveiliging! Station amersfoort perron 6/7 pic.twitter.com/5YMKhguzU6

— Nsdefect (@Nsdefect) September 4, 2017

Niet opgeslagen
Volgens hem zijn de beelden enkel om het kijkgedrag te analyseren en worden de beelden niet opgeslagen. 'We noemen het zelf liever een sensor. Al is het technisch wel een camera. Maar hij wordt niet gebruikt als een reguliere camera. Het werkt beter dan een ouderwetse sensor, omdat we nu ook meerdere personen tegelijk kunnen meten', zegt Grimmelt.

Lees ook: Politie over bewaartermijn bewakingsbeelden: 'Er gaat nu heel veel verloren'

Naast de Autoriteit Persoonsgegevens is ook de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom niet blij met de camera's. 'Het is een publieke ruimte en de NS staat toe dat passagiers worden bekeken. Je kunt je hier als treinreiziger niet aan onttrekken', Ton Siedsma. GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink is van plan direct maatregelen te nemen. Hij roept mensen op Twitter op om morgen mee te gaan de cameraatjes af te plakken.

Wie gaat er morgen mee deze krengen afplakken? Reclameborden op A'dam CS weten wanneer en hoelang jij kijkt https://t.co/hm2THNqxsb via @NOS

— Rutger Groot Wassink (@RutgerGW) September 4, 2017