Rabobank: Amsterdam op weg om nieuwe Londen, Sydney of Vancouver te worden

Dat het hard gaat op de Amsterdamse huizenmarkt dat weten we inmiddels wel. Maar volgens de Rabobank is Amsterdam flink op weg om grote steden als Vancouver, Sydney en zelfs Londen achterna te gaan. De oorzaak: buitenlandse beleggers kopen steeds meer huizen in de stad op.

Economen van de bank zien dat Amsterdamse huizenprijzen steeds meer los komen te staan van regionale ontwikkelingen. In Amsterdam liggen de prijzen nu al 22 procent boven de piek van eind 2008, terwijl huizen buiten de Randstad nog steeds 10 procent minder kosten dan voor de crisis. Die grote regionale verschillen zijn ook zichtbaar in Zweden, Denemarken, Ierland en bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Gemeente wil starters op woningmarkt gaan beschermen

13 procent huizen gekocht door beleggers
Huizenprijzen in Amsterdam zijn sinds 2014 (het eind van de crisis) harder gestegen dan de prijzen in onder meer Londen, San Francisco en Kopenhagen. Of die beweging doorzet is volgens de bank met name afhankelijk van het gedrag van beleggers. Tegenwoordig wordt 13 procent van de huizen in de stad gekocht door Nederlandse beleggers. Nu zijn er volgens de economen van de Rabobank ook tekenen dat buitenlandse beleggers zich op de woningen in de stad storten.

Lees ook: Wat doet de woningmarkt in 2017? 'We naderen een kantelpunt'

De bank verwacht dat er alleen een dip in huizenprijzen mogelijk is als beleggers zich terugtrekken van de Amsterdamse markt. Of dat gaat gebeuren is maar zeer de vraag. Als de vraag van beleggers hoog blijft, dan zullen de huizenprijzen in het huidige tempo door stijgen.