Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel tranen bij vertrek Paul Scheerder uit Leefkringhuis : 'Het doet mij wel wat'

5 september 2017, 21.58 uur · Aangepast 6 september 2017, 22.50 uur

Na ruim dertig jaar verlaat Paul Scheerder het Leefkringhuis in Noord. In 2016 kondigde de oprichter zijn pensioen al aan, maar echt loslaten lukte nog niet. Helaas voor Paul en de bewoners van de Vogelbuurt, is het nu dan echt zover. Paul moet van de gemeente vertrekken.

Al tientallen jaren staat Paul Scheerder voor iedereen klaar. Hij wordt dan ook The Godfather van de Vogelbuurt genoemd. Het begon met de opvang van kinderen, maar de stichting breidde al snel uit. Nu zitten er moeders die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en is er een spreekuur waar wekelijks honderden mensen naartoe komen. Voor Paul is dat is nu voorbij. Hij heeft wel eerst met de wethouder gesproken: 'We hebben gezegd dat het niet zo netjes is om iemand die hier zo lang zit bij het grofvuil te zetten.'

Lees ook: Paul Scheerder moet plaatsmaken in 'zijn' Leefkringhuis'

Dieptepunt
In de afgelopen vijftig jaar waarin Paul in de Vogelbuurt heeft gezeten heeft hij het nodige meegemaakt. Zo was hij te zien in de documentaire Schuldig. Hierin leek het goed te gaan met de stichting, waardoor de donaties terugliepen. Maar ook daar hebben ze zich doorheen geslagen. Het afscheid valt Scheerder erg zwaar. 'Hier weggaan en die mensen moeten zeggen dat ik er niet meer ben is wel een dieptepunt. Er zijn mensen die hier huilen, er zijn mensen die boos zijn, er zijn mensen die niet meer kunnen slapen. Ja dat doet mij wel wat', zegt hij.

Lees ook: Leefkringhuis in Noord krijgt noodsubsidie van 340.000 euro

Een vrouw staat met tranen in haar ogen voor het Leefkringhuis: 'Ik ben naar hem gegaan. Ik zeg tegen hem, ik heb geen familie. Ik heb niemand, ik heb drie jongens, en ik stond alleen zonder eten, drinken, zonder alles. En hij zei nu heb je wel familie. Jij hebt echt een familie, maak je geen zorgen over de kinderen, maak je geen zorgen over iets, we gaan alles voor jou doen.'

Lees ook: Schuldhulpverlening Noord zelf in financiële problemen na hitserie Schuldig

Nu moeten anderen dat gaan doen. De 74-jarige Scheerder is vandaag, na zijn laatste spreekuur, met pensioen. 

Volgens de gemeente verkeert het Leefkringhuis in zware financiële problemen waardoor er afspraken moesten worden gemaakt voor een gezonde toekomst. Hierbij is een nieuwe directie en een nieuw bestuur gevormd en moesten er mensen worden ontslagen. De afspraken over het personeel zijn gemaakt tussen het nieuwe en het oude bestuur. De gemeente zegt altijd veel waardering te hebben gehad voor de inzet van Paul.