Politiek

NL
V

Toeristenbelasting kan volgens wethouder drie keer zo hoog: 'De gebruiker moet betalen'

7 september 2017, 17.15 uur · Aangepast 7 september 2017, 17.47 uur · Foto: Anne Sachtleven

Toeristen kunnen Amsterdam drie keer zo veel gaan opleveren. Een nieuwe manier van toeristenbelasting heffen kan vanaf 2019 tot 150 miljoen euro extra per jaar opleveren.

De gebruiker moet betalen, vindt wethouder Udo Kock van Financiën. Toeristen maken in Amsterdam veel gebruik van de openbare ruimte en het kost geld om dat schoon en veilig te houden. Dat de toerist daar meer aan gaat bijdragen, lijkt hem een goed idee.

Daarom heeft hij laten onderzoeken op welke manier het beste meer toeristenbelasting kan worden geheven. Het is aan het volgende college dat na de gemeenteraadsverkiezingen begint om te besluiten of de toeristenbelasting ook echt wordt aangepast.

Vast bedrag per nacht en percentage
Wethouder Kock heeft wel een voorkeur. Uit de vijf varianten in het onderzoek zou hij kiezen voor de variant die het meeste geld oplevert, tot 150 miljoen euro extra. Die gaat uit van een vast bedrag per persoon per nacht in combinatie met de methode die de gemeente nu gebruikt: een percentage van de overnachtingsprijs. 

In het rapport is gerekend met een vast bedrag van 5 of 10 euro, dat levert naar schatting 70 tot 150 miljoen euro extra op.

Budgettoerist gaat meer betalen
Vooral de budgettoeristen zullen het in hun portemonnee voelen als hun kamer of bed 5 of 10 euro meer kost. Dat is precies de bedoeling. Volgens wethouder Kock biedt deze methode de meeste mogelijkheden 'om te sturen op toerisme dat meer werkgelegenheid en toegevoegde waarde voor Amsterdam biedt'.

De wethouder hoopt op een verschuiving door de onderkant van de toeristenmarkt wat duurder te maken. Dan zou Amsterdam meer toeristen kunnen krijgen die meer uitgeven. De woordvoerder van Udo Kock: 'Toeristen die iets meer luxe willen, gaan uit eten en naar het theater of het museum. Die leveren Amsterdam meer toegevoegde waarde op dan degenen die een supermarktbroodje halen en die op de Wallen opeten.'

Lees ook: Verhogen toeristenbelasting 'te gek voor woorden'

Toeristen spreiden in 2018
In 2018 gaat er al een andere wijziging van de toeristenbelasting in. In een poging de toeristen wat beter over de stad te verspreiden zijn er vanaf 2018 twee tarieven: 6 procent voor overnachten in het centrum en 4 procent voor daarbuiten. Nu moeten toeristen overal 5 procent van de overnachtingsprijs betalen.

De verwachting is dat in 2018 de opbrengst van de toeristenbelasting ongeveer 80 miljoen euro is. Als in 2019 behalve een percentage ook een vast bedrag van 10 euro zal worden berekend, betekent dat bijna een verdrievoudiging van de opbrengst: 230 miljoen. Dit jaar komt er waarschijnlijk 67 miljoen euro binnen aan toeristenbelasting.