Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hostels boos over verhoging toeristenbelasting: 'Dit zou funest zijn'

8 september 2017, 17.26 uur · Aangepast 8 september 2017, 19.14 uur · Foto: Anne Sachtleven

Hostels zijn faliekant tegen verhoging van de toeristenbelasting. Wethouder Udo Kock (Financiën) wil die verdriedubbelen naar 5 tot 10 euro per nacht. Vooral hostels, die zich richten op budgettoeristen, voelen zich gedupeerd door het plan. 'We gaan hier zeker tegen protesteren'.

'Heftig', noemt Jan van den Oever het plan van de wethouder. Hij is manager van Bob's Youth Hostel, een van de populairste onderkomens voor budgettoeristen, uitgerekend de toeristen die Kock minder wil zien. 5 à 10 euro toeristenbelasting per toerist, per nacht is een enorme prijsverhoging voor het hostel. 'Onze prijzen zitten in het laagseizoen op tien euro, dan is het een verdubbeling. Dit zou funest zijn voor ons.'

Lees ook: Toeristenbelasting kan volgens wethouder drie keer zo hoog: 'De gebruiker moet betalen'

Nu al krijgt Van den Oever backpackers aan de balie die de nacht ervoor nog in Berlijn of Praag verbleven en schrikken van de prijzen in Amsterdam. 'Onze lage prijzen vinden ze nu al veel. Als het 20 euro is, lopen ze al weg. Vaak komen ze weer bij ons uit, maar soms slapen ze dan in het park.'

Groot probleem
Van den Oever voorspelt dat backpackers Amsterdam vaker links zullen laten liggen en hun 'eurotrip' anders zullen inplannen. Ook Fransen die impulsief besluiten even op en neer naar Amsterdam te gaan, zullen dat minder snel doen. En dat is precies wat de wethouder wil. 'Ik snap het ook wel vanuit de gemeente,' zegt Van den Over, 'maar voor ons is het een groot probleem.'

De hostelmanager vindt het jammer voor alle jonge backpackers uit steeds meer landen die Amsterdam nu qua budget moeten overslaan. Hij vreest dat de stad nu wel heel 'chique' wordt. Maar hij wil zich wel verweren. 'Ik ga in ieder geval met andere hostels bellen, kijken wat zij ervan vinden. We gaan hier wel tegen protesteren, zeker weten.'

Lees ook: Verhogen toeristenbelasting 'te gek voor woorden'

Toeristen betalen nu vijf procent belasting over de kosten van hun overnachting. Wat Kock betreft komt daar nog een vast bedrag per nacht, per toerist bij. Hij liet een rapport opstellen waarin deze methode berekend wordt met bedragen van 5 en 10 euro. Dat zou de stad 70 tot 150 miljoen euro extra kunnen opleveren.

Amsterdam zou wel meteen een van de duurste steden ter wereld zijn qua toeristenbelasting. Andere populaire metropolen hanteren allemaal verschillende vormen van toeristenbelasting, maar maken bij een vaste prijs per nacht per toerist (of kamer) vaak wel onderscheid tussen het type establishment. Zo betaal je in bijvoorbeeld Venetië, Rome en Parijs alleen het hoogste tarief in de meeste luxueuze hotels. Dat hoogste tarief is doorgaans zo'n 3 tot 5 euro, met Rome als uitschieter (7 euro).

Coffeeshop
Kock hoopt juist dat een hogere toeristenbelasting de zogenaamde budgettoeristen afschrikt om naar Amsterdam te komen. Dat zijn de gasten die zo goedkoop mogelijk overnachten en dineren, maar wel veel overlast zouden veroorzaken omdat ze liever een coffeeshop dan een museum bezoeken.

Pas na de gemeenteraadsverkiezingen neemt het (nieuwe) college een definitief besluit over het wel of niet verhogen van de toeristenbelasting in 2019.

Extra inkomsten
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten tegen verhoging te zijn. 'Het lijkt de gemeente vooral te doen om extra inkomsten', zegt de belangenvereniging in een reactie. In plaats van een vast bedrag per nacht, zou KHN liever zien dat het procentueel tarief behouden blijft.

'Amsterdam is toch voor iedereen?', vraagt KHN zich af. 'We streven naar een goede afspiegeling van horeca voor mensen met een klein en een groter budget. Een gevarieerd aanbod is ook belangrijk voor Amsterdam'.

Nauwelijks klachten
Volgens KHN ontvangen budgetaccomodaties ook 'kwaliteitstoeristen'. 'Bovendien: wat is er mis met de budgettoerist? We zien dat er nauwelijks klachten zijn omtrent overlast in en rondom de bedrijven. DIt toont aan dat dit nier per definitie de overlastgevende toerist is'.