Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zestig monumenten te bezichtigen tijdens Open Monumentendag

9 september 2017, 10.49 uur · Foto: Aalsmeerder Veerhuis, bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Dit weekend is het Open Monumentendag en tijdens deze dag zijn er zestig Amsterdamse monumenten opengesteld voor publiek.

Anders dan de naam doet vermoeden gaat het om twee dagen. Zowel vandaag als morgen zijn er monumenten te bezichtigen. De 31e Open Monumentendag staat in het teken van Boeren, burgers en buitenlui, over de onderlinge relaties tussen stad en platteland. Die relaties zijn goed te zien in sommige gebouwen. 

Grote delen van Amsterdam waren in het verleden ook platteland: De Pijp, Zuid, de Watergraafsmeer, Noord. Tijdens de Open Monumentendag wordt de stadse relatie met het land zichtbaar gemaakt. Gebouwen die te bezichtigen zijn, zijn onder meer het Aalsmeerder Veerhuis uit 1634, het Concertgemaal uit 1875 en Herberg Zeeburg uit 1675. Maar ook modernere gebouwen zijn te bezichtigen, zoal het Havengebouw (1960) en de Heesterveld Creative Community in Zuidoost. 

Naast het bezoeken van monumenten kunnen bezoekers ook ritten maken in klassieke trams of bussen, concerten bezoeken of wandelingen maken. Al is dat laatste met dit weer niet echt aan te raden. Meer informatie en het programmaboekje is te vinden op de site van de gemeente.