Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Allochtonen voelen niets voor baan bij politie

9 september 2017, 22.24 uur · Aangepast 9 september 2017, 22.36 uur

Allochtone jongeren zijn niet geïnteresseerd in een baan bij de politie. Ze vinden de selectieprocedure te onduidelijk, vrezen geen gelijke kans te krijgen en bovendien zijn ze bang voor afkeurende reacties vanuit hun familie.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in 2016. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de politie, maar nooit gepubliceerd.

De politie wil meer Nederlanders met een migratieachtergrond aan zich binden, maar vooral jongeren met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond voelen daar niets voor. 56 procent van hen zegt 'zeker niet' bij de politie te willen werken, tegenover 31 procent van de autochtone Nederlanders. Dat meldt Het Parool.

Lees ook: Wijkagente Osdorp draagt hoofddoek tijdens ronde

De politie meldt vandaag juist dat ze steeds diverser wordt. Dat tot tevredenheid van korpschef Erik Akerboom. Hij zegt dat de politie niet alleen allochtone Nederlanders werft, maar ook steeds meer LHBTI'ers en hoogopgeleide zij-instromers.

Politie van iedereen
'Als politie hebben we de operationele noodzaak om meer divers te worden', zegt hij. 'Dit om de verbinding met de samenleving te houden. We willen een politie van iedereen zijn'. Volgens Akerboom zijn de diversiteitscijfers boven verwachting. 'Ons streven is dat eind 2018 een kwart van de instromende aspiranten divers is'.