Stad

NL
V

Folderbranche sleept gemeente voor de rechter om ja-ja-sticker

12 september 2017, 00.22 uur

Drie organisaties van verspreiders van reclamefolders hebben de gemeente Amsterdam voor de rechter gedaagd om de nieuwe ja-ja-stickers tegen te houden. Ontvangers moeten vanaf volgend jaar expliciet aangeven dat zij het reclamedrukwerk willen ontvangen.

De gemeente hoopt met de maatregel papierverspilling tegen te gaan, maar de drukwerkbranche is boos dat de situatie wordt omgekeerd. MailDB, Netwerk VSP en Koninklijk verbond van Grafische ondernemingen hebben de gemeente voor de rechter gesleept, meldt de NOS.

Amsterdam is de eerste stad in Nederland die deze maatregel invoert. De sticker zou eigenlijk vanaf juni dit jaar al worden ingevoerd, maar aanpassingen in de APV lieten langer op zich wachten. De gemeente hoopt met de maatregel 1,8 miljoen kilo papier per jaar te besparen.

Lees ook: Reclamebranche ziet niets in ja-ja-sticker

Advocaat Tom Barkhuysen van de folderbranche denkt niet dat de hoeveelheid papier zal afnemen, omdat veel mensen volgens hem een nee-ja-sticker hebben en daardoor wel huis-aan-huisbladen ontvangen. Uit deskundigenonderzoek dat in opdracht van de brancheorganisaties is uitgevoerd zou blijken dat die bladen dikker zullen worden, zodat adverteerders via die weg hun boodschap zullen melden.

De rechter doet op 8 november uitspraak.