Start van hoofdcontent

112

NL
V

Spookrijdende Satudarah-leden: 'Werden klemgereden door witte Mercedes'

12 september 2017, 16.35 uur · Aangepast 12 september 2017, 17.25 uur · Foto: Inter Visual Studio

Een verkeersruzie was volgens Satudarah-leden Stevie K.(25) en Dominggus U. (55) reden om in juli dit jaar met hun Audi over de vluchtstrook tegen het verkeer in te rijden. In de auto werd vervolgens een pistoolmitrailleur gevonden waarvan beiden zeggen niet te weten waar die vandaan kwam.

De mannen waren samen met vrienden in een tweede auto onderweg naar een restaurant. Ze kregen het op de A10 Noord naar eigen zeggen aan de stok met een witte Mercedes en nog een tweede snelle auto. Deze probeerden hen klem te rijden, zo vertelden ze vandaag in de rechtszaal.

'We stonden bijna stil. Voor mijn eigen veiligheid ben ik gekeerd en zijn we tegen de richting in teruggereden', vertelt K. Na het incident gingen er ook andere lezingen over de verkeersruzie rond. Er zou zijn geschoten, was dit een liquidatie? Een inzittende van de tweede auto verklaarde ook een pistool te hebben gezien.

Lees ook: Gewapende spookrijders van motorclub aangehouden op A10

abc5media_image_1

'Ze wilden me bang maken'
Maar K. wuifde dat weg. 'Het was geen liquidatie, daar is niets van waar. Ze reden snel langs me, ik denk dat ze me wilden bang maken.' De twee spookrijdende auto's werden aan de kant gezet en doorzocht. Aan de passagierskant van de Audi A6, waar U. zat, werd een tas met daarin een pistoolmitrailleur gevonden. Wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft had U. tot op zekere hoogte kunnen weten van het vuurwapen.

De rits van de tas was open en het wapen deels zichtbaar. U. ontkent het wapen te hebben gezien ('Anders was ik niet ingestapt') en zijn advocaat betwist of het uberhaupt mogelijk was dat U. het wapen had kunnen zien. De 55-jarige U. zit sinds het incident vast, ruim 90 dagen dus. 'Ik ben 55 jaar, ik ben nog nooit vervolgd voor iets met wapens. (...) Ik ben alles kwijt door dit gelul. Mijn baan als postbode, mijn huis ben ik uitgezet omdat ik het als clubhuis zou gebruiken.'

18 maanden cel
K. werd na twee weken al vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, inmiddels zit hij wel weer vast voor een ander vergrijp. 'Maar hoe dat wapen in mijn auto is gekomen, ik weet het niet. Van wie het wel zou zijn? Ook geen idee.' Het Openbaar Ministerie ziet ook nu geen reden om K. verder te vervolgen en eist vrijspraak. Voor U. liggen de kaarten anders: hij moet van het OM 18 maanden de cel in.

Inter Visual Studio