Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vernieuwd Amstelstation verwerkt straks 80.000 reizigers per dag

19 september 2017, 16.36 uur · Aangepast 19 september 2017, 18.26 uur · Foto: ProRail

Het Amstelstation en de omgeving worden opnieuw ingericht. ProRail kondigt aan dat de verbouwing deze week wordt gestart.

Volgens ProRail is een grote renovatie 'hard nodig' om maar liefst 80.000 reizigers per dag op te gaan vangen. De eerste stap in die richting is het bouwen van een nieuw tram- en busstation.

Deze moeten de tijdelijke stations vervangen, die rond 2015 naast het Julianaplein zijn geplaatst. Op het plein worden in plaats daarvan 4.500 woningen gebouwd.

Ook voor fietsers verandert de situatie. Voor hen zijn zesduizend extra parkeerplekken gereserveerd. Halverwege 2018 zou de nieuwe ondergrondse fietsenstalling klaar moeten zijn.

Originele stationsgebouw
Opvallend is het plan om het originele stationsgebouw te renoveren. Dit gebouw dateert uit 1939 en is momenteel nog aan het oog onttrokken door onder meer verlaagde plafonds. De wens is nu om het historische gedeelte weer zichtbaar te maken.

Om dat mogelijk te maken, krijgt het station een grote verfbeurt. De oorspronkelijke kleuren zijn gedetecteerd door oude verflagen bloot te leggen en door historische foto's te bekijken.

De gehele verbouwing moet in 2023 zijn afgerond. Gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, NS en ProRail werken samen aan de renovatie.