Start van hoofdcontent

Stad

nl

Urinoirplassen voor vrouwen gaat niet door: 'Veiligheid niet te garanderen'

20 september 2017, 13.33 uur

De massale plasactie van vrouwen op het Leidseplein gaat niet door. De organisatie is bang dat de deelneemsters zich misdragen.

Dat zegt initiatiefneemster Cathelijne Hornstra tegen AT5. Er is zoveel belangstelling voor het evenement, dat zij die veiligheid niet kan garanderen. En Hornstra wil niet verantwoordelijk zijn op het moment dat individuele demonstranten zich misdragen.

Lees ook: Honderden vrouwen willen 'urinoirplassen' op Leidseplein

Ruim duizend vrouwen gaven op Facebook aan om vrijdag te plassen op een urinoir bij het Leidseplein. Maar op vrijdagavond is het erg druk op het uitgaansplein en de vrees bestaat dat aanwezigen zich zullen misdragen en er iets kapot gaat.

Social media
Hornstra wil nu dat vrouwen naar hun dichtsbijzijnde plaskrul gaan en er een foto van delen op social media met het bijschrift '#urinoirplassen'. 'Met die foto's gaan we iets doen natuurlijk', aldus Hornstra.

Lees ook: Rechter tegen beboete wildplasster: 'Je had ook in een urinoir kunnen plassen'

De actie was oorspronkelijk in het leven geroepen na een uitspraak van de rechtbank maandag. Die oordeelde dat een Amsterdamse haar boete voor wildplassen wel moest betalen, ook al zijn er weinig openbare toiletten voor dames in de stad. Hij vond dat ze dan maar een urinoir voor mannen had moeten gebruiken.