Start van hoofdcontent

112

nl

'Geliquideerde Chahid Yakhlaf organiseerde dubbele moord Staatsliedenbuurt'

20 september 2017, 14.53 uur · Aangepast 20 september 2017, 15.17 uur

De moord op crimineel Chahid Yakhlaf was een wraakactie voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Dat zou blijken uit onderschepte berichten.

Yakhlaf (27) werd eind 2015 doodgeschoten in het Gelderse Kerkdriel. Eerder dit jaar hield de politie Omar Lkhorf aan omdat hij opdracht gegeven zou hebben voor de liquidatie. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Lkhorf wraak wilde nemen voor de dood van zijn broer.

Lees ook: Moordenaars Chahid Yakhlaf stonden al dagen te wachten

Youssef Lkhorf (28) was namelijk een van de slachtoffers van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. Toen kwamen twee jonge Marokkaanse Amsterdammers om het leven, terwijl het daadwerkelijke doelwit wist te ontkomen.

Voor de moord op Chahid Yakhlaf zitten ook twee andere verdachten vast. Zij zouden de schutters zijn geweest in Kerkdriel en de vermeende opdracht van Omar Lkhorf hebben uitgevoerd. Gisteren bleek dat zij ook verdacht worden van een tweede aanslag, met Nourdine 'Hitler' A. als doelwit. Nourdine zou tot dezelfde groep criminelen als Yakhlaf behoren en ook betrokken zijn als 'organisator' van de Staatsliedenbuurt.

Wraak
Vandaag stond Omar in een tussentijdse zitting voor de rechter en hield het OM een onderschept bericht voor, dat geschreven zou zijn door de verdachte. 'Ik zoek hem al jaren, die flikker. Hij heeft Staatslieden georganiseerd', schrijft ene 'Suarez'. En die Suarez is volgens het OM dus Omar.

Omar L. was uit op wraak, zegt OvJ. Citeert bericht: "Ik zoek hem al jaren die flikker, hij heeft Staatslieden georganiseerd." #Liquidatie

— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 20 september 2017

Dat meldt De Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman op Twitter. Volgens het OM was Omar uit op wraak. Hij wilde de mannen pakken die verantwoordelijk waren voor de dood van zijn broer.

Onschuldige slachtoffers
Omar was zelf eerder ook doelwit van een liquidatie. De daders schoten toen 'per ongeluk' de jonge vader Stefan Regalo Eggermont dood. Hij reed in een zelfde type auto als Omar. De verdachten in die zaak zijn inmiddels zelf geliquideerd.

Lees ook: Anonieme getuige liquidaties Staatsliedenbuurt zorgt voor nieuwe vertraging

De liquidaties en moordpogingen over en weer passen binnen een langslepende oorlog in de onderwereld. Daarbij kwamen al meerdere onschuldige Amsterdammers door een 'persoonsverwisseling' om het leven.