Onthutsend zwak Ajax pijnlijk onderuit voor eigen publiek

24 september 2017, 18.39 uur · Aangepast 24 september 2017, 18.54 uur

In de Johan Cruijff Arena werd vanmiddag alleen in de rust enigszins gelachen en geklapt toen Davy Klaassen gedag kwam zeggen tegen het publiek. De 45 minuten voor en na zijn afscheid waren onthutsend. Ajax verloor met 1-2 van Vitesse.

De nederlaag tekende zich al vrij snel af in een matig gevulde Arena. Vitesse nam eigenlijk nog het meeste initiatief waar Ajax de bal vooral inspiratieloos bleef rondtikken. De Arnhemmers kwamen na 24 minuten dan ook verdiend op voorsprong, Guram Kashia was de Ajax-verdediging te slim af en kopte hard raak.

Het werd nog stiller in de Arena toen Matthijs de Ligt hard met Tim Matavz in botsing kwam. De verdediger hield er, zo bleek later, een zware hersenschudding aan over. De blessure dwong trainer Marcel Keizer wel tot ingrijpen, hij koos er voor om Kasper Dolberg in te brengen.

Niks in te brengen tegen Vitesse
Het veranderde niets aan de martelgang. Sterker nog, die werd nog zwaarder. In de blessuretijd van de eerste helft leed Hakim Ziyech op het middenveld balverlies waarna vrijwel iedereen aan Ajax-kant leek stil te staan. Milot Rashica had geen kind aan de niet bepaald lichtvoetige Mitchell Dijks en schoot droog binnen.

De gehoopte storm in de tweede helft bleef uit. Het meest in het oog springende feit was het gemak waarmee Vitesse overeind bleef. De makkelijkste breedtepasses werden niet goed gegeven aan Ajax-kant, creatieve ingevingen waren er nauwelijks laat staan kansen. Alleen Klaas Jan Huntelaar was dichtbij maar hij trof de paal.

Geen schim
Vijf minuten voor tijd, terwijl het stadion al leegliep, zorgde Nick Viergever voor een sprankje hoop. Maar meer dan een opleving bleek het niet.

Ajax heeft in 6 wedstrijden al 8 punten laten liggen (5 achter op koploper PSV), het spel vertoont weinig verbetering en een nieuwe inhaalrace lijkt zich aan te dienen. De vraag die nu rijst: Wie of wat moet voor een keerpunt zorgen in de Arena?