Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Lovende reacties na première musical over Annie M.G. Schmidt

24 september 2017, 23.56 uur · Aangepast 25 september 2017, 09.55 uur

Annie M.G. Schmidt en muzikale voorstellingen zijn al vaker hand-in-hand gegaan. Maar nooit eerder ging een musical over de kinderboekenschrijfster zelf.

Daar brengt de voorstelling Was getekend, Annie M.G. Schmidt verandering in. 22 jaar na haar dood is hij in première gegaan. Op de planken wordt het verhaal verteld van de soms moeilijke relatie tussen de schrijfster en haar zoon Flip. 

Uit meerdere scènes blijkt dat Flip niet uit een doorsneegezin komt. Zijn vader was namelijk al getrouwd, en niet met Annie. Toch wilde zij per se dat Flip de achternaam van zijn vader krijgt, wat wettelijk gezien niet kon. 

Lees ook: Clint Eastwood voor opnames nieuwe film op Centraal Station

Acteur William Spaaij, die de rol van Flip vertolkt, doet uit de doeken hoe Annie dat voor elkaar kreeg. 'Ze kiezen mijn opa, om één dag te trouwen met mijn moeder, en daarna zijn ze weer gescheiden. Alleen maar omdat ik dan Flip van Duyn kan heten. Je verzint het niet, en toch is het gebeurd'.

Volgens Spaaij is er vol lof gereageerd, ook door de familie, onder wie de echte Flip. Ook in de pers wordt er lovend gereageerd. Het Algemeen Dagblad  geeft de musical vier sterren, en verschillende BN'ers zijn in de Telegraaf te spreken over de show.