Stad

NL
V

Pa Sem, 'de held van de Bijlmer', krijgt een eigen brug in Zuidoost

27 september 2017, 13.41 uur · Aangepast 27 september 2017, 18.13 uur

'De held van de Bijlmer', die bijnaam kreeg Willem Symor, oftewel Pa Sem nadat hij een 10-jarige jongen redde uit de brandende flat Groeneveen, waar even daarvoor een Boeing van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al was neergestort. 25 jaar na de Bijlmerramp wordt er op de rampplek een brug naar Pa Sem vernoemd.

Het Comité Pa Sem wil al langer een aandenken aan de inmiddels overleden Willem Symor. In eerste instantie zou het een borstbeeld worden, maar dat bleek te duur. Een brug die de ene kant van de rampplek met de andere kant verbindt, was een stuk haalbaarder. De Pa Sembrug dient als symbool voor alle 'helden en hulpverleners, reddingswerkers en rampbestrijders, onderzoekers en actievoerders, zowel vrijwillige als professionele die zich manifesteerden bij de ramp en in vele jaren erna', schrijft het comité.

Tekst gaat verder onder foto.

abc5media_image_1

Lees ook: 25 jaar later: hoe kon de Bijlmerramp precies gebeuren?

Buurthuis 'Het Groentje'
Ten tijde van de Bijlmerramp werkte Pa Sem als vrijwilliger in een buurthuis in de flat Groeneveen. Vaak paste hij in 'Het Groentje' op de kinderen van alleenstaande moeders. In een interview met Trouw uit 2008 zei Pa Sem: 'De kinderen konden bij mij blijven spelen. Ik maakte eten voor ze als het nodig was, lekker Surinaams. Er waren weken dat ik zes kinderen in de kost had, de moeder betaalde wat ze kon missen en dat was nooit veel.' De naam Pa Sem kreeg hij van zijn oppaskinderen.

Lees ook: Aangeslagen wethouder over Bijlmerramp: 'Je zag die rampplek en je weet niet wat je ziet'

'Met de kinderen rende ik door de vlammen naar buiten'
Op het moment van de Bijlmerramp was Pa Sem ook in zijn 'Groentje', samen met acht kinderen. 'We hoorden een knal en toen brak er brand uit. Met de kinderen rende ik door de vlammen naar buiten. We stonden daar veilig, volkomen verdwaasd. Overal was vuur, mensen sprongen van zes, negen hoog naar beneden.' Een klein meisje vertelde hem dat ze haar broertje niet kon vinden, waarop Pa Sem het brandende gebouw weer binnen rende. Hij duwde het 10-jarige jongetje de flat uit waarbij hij zelf ernstige brandwonden en blijvende verminkingen opliep. Pa Sem overleed op 4 september in 2008 in Suriname, waar hij in 1995 terug naartoe verhuisde. 

Verbondenheid in de Bijlmermeer
Volgens het comité gaat de brug over meer dan alleen Pa Sem: 'Het is een eerbetoon aan de helden van de eerste minuten die de huizen uit gestormd zijn en gewonden hebben besprenkeld en woningen zijn binnengegaan.' Daarnaast krijgt volgens het comité de verbondenheid die de Bijlmermeer uitstraal met de realisatie van het monument meer gestalte: 'De herinnering groeit, van de daden en de handelingen die mensen plegen op momenten waarop we elkaar nodig hebben.'

De Pa Sembrug wordt op 4 oktober om 15.00 uur officieel onthuld door Thamara Symor, de dochter van Pa Sem. Later die dag vindt de 25ste herdenking van de Bijlmerramp plaats.

De komende twee weken besteedt AT5 aandacht aan de Bijlmerramp 25 jaar later. Kijk voor meer verhalen op onze special.