Stad

GroenLinks wil 'uitsterfbeleid' voor olifanten, giraffen en leeuwen in Artis

28 september 2017, 12.22 uur · Aangepast 28 september 2017, 18.53 uur

Artis / Amber Dekker
Artis / Amber Dekker

Als het aan GroenLinks ligt zijn er over een aantal jaar geen olifanten, giraffen, vogels en grote katachtigen zoals leeuwen en jaguars meer in Artis. De partij pleit in haar verkiezingsprogramma voor een 'uitsterfbeleid', zodat de populatie van die dieren niet in stand wordt gehouden.

'Je kunt denken aan olifanten en alle andere dieren waarvan je redelijkerwijs kunt aannemen dat ze groter territorium nodig hebben', zegt partijleider Rutger Groot Wassink in De Telegraaf. Ook vogels, zoals de homogieren die onlangs nog een jong groot brachten in Artis, mogen wat hem betreft niet meer voortplanten.

Lees ook: Een jacuzzi en schuurrotsen: het nieuwe olifantenverblijf van Artis is bijna klaar

Artis-directeur Haig Balian zegt in de krant niet onder de indruk te zijn van de plannen. Hij denkt dat het om een eenmansactie van Groot Wassink zelf gaat 'Ik zie het als een persoonlijk statement en niet van de partij. Heel veel mensen zijn juist razend enthousiast over onze verblijven en dierentuin. Ook vandaag nog'.

Verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho zegt dat Artis een icoon is in de stad en dat de dierentuin voldoet aan alle regelgeving.