Start van hoofdcontent

Politiek

nl

College houdt vol: 'Allochtone werklozen mee met wethouder'

28 september 2017, 20.43 uur · Aangepast 28 september 2017, 21.47 uur

Allochtone werkloze jongeren meenemen op werkbezoek om ze aan een baan of stage te helpen, dat is het van plan van het college. De VVD stelde vragen omdat het volgens hen niet zou passen in de gelijkheidsbeginselen op de arbeidsmarkt. Want, waarom allochtone jongeren wel en Nederlandse jongeren niet?

Daar is volgens het college een simpel antwoord voor. Het percentage werkloze Nederlandse jongeren in de stad ligt rond de 5 procent. Bij de Turkse jongeren is 16 procent werkloos, Marokkaanse jongeren spannen de kroon met 21 procent. Om die laatste percentages te laten zakken houdt het college voet bij stuk: enkel allochtone jongeren gaan mee op werkbezoek.

Onderscheid heeft een doel
'Het college wil met deze aanpak de ongelijke uitgangspositie op de arbeidsmarkt van jongeren met een niet-westerse achtergrond aanpakken', valt te lezen in een reactie. 'Het onderscheid heeft tot doel werkeloze jongeren die ten gevolge van hun niet-westerse achtergrond een structurele achterstand op de arbeidsmarkt hebben, extra te helpen.'

De verwachting van het college is dat de aanpak gaat helpen. Per werkbezoek worden er één of twee jongeren in de gelegenheid gesteld om mee te gaan.