Start van hoofdcontent

video

nl

Studenten ROC TOP overwegen rechtszaak na klassikaal zakken voor examen

29 september 2017, 20.14 uur

Studenten van het ROC TOP in Noord overwegen hun school voor de rechter te slepen. Vrijwel de hele klas is namelijk drie keer achter elkaar gezakt voor hetzelfde examen. De studenten hekelen de begeleiding van de school, maar de leiding ontkent dat ze tekortschieten.

Zeventien leerlingen uit dezelfde klas zakten in mei voor het eerst voor het examen. Twee weken later kregen ze een herkansing, maar daar haalde maar één student een voldoende voor. Toen de overgebleven zestien leerlingen in september dezelfde toets weer maakten, zakte iedereen.

'De stof kennen we, maar op het examen wordt het net iets anders uitgelegd en anders gevraagd', vertelt studente Mischa Schloss. 'Ik zag het examen en dacht, wat is dit nou?' Een andere student had zich al ingeschreven bij een hbo-opleiding. 'Ik kan nu niet instromen en loop een jaar vertraging op.'

'Niet altijd makkelijk'
De school vindt het ook vreemd dat vrijwel alle leerlingen drie keer gezakt zijn, maar zegt dat de begeleiding goed is geweest. 'Een examen is natuurlijk niet een letterlijke vertaling uit de boeken. Een examen is een toepassing van wat je geleerd hebt. Dat is niet altijd makkelijk', aldus onderwijsmanager Christien van Dinten.

Juridische stappen
De studenten nemen geen genoegen met die uitleg. Zij hebben juridisch advies ingewonnen en overwegen een gang naar de rechter. De studenten zijn niet van mening dat ze beter hun best hadden moeten doen. 'We waren daar elke dag van negen tot vier. Boeken bij ons, en dan drie keer zakken. Dat kan echt niet.'

Aanstaande dinsdag gaat de opleiding met de studenten om tafel. Dan wordt gekeken wanneer ze de toets opnieuw kunnen herkansen en hoe ze begeleid gaan worden.