Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hulpverlening tijdens Bijlmerramp: 'Mensen renden weg met magnetrons en televisies'

30 september 2017, 10.13 uur · Aangepast 27 september 2022, 12.06 uur · Door AT5

Plunderingen en fraude met vermiste personen. Het zijn niet de eerste aspecten waar je aan denkt bij de Bijlmerramp. Toch was het 25 jaar geleden aan de orde van de dag. In de documentaire 18:35 reconstrueert AT5 aan de hand van verhalen van betrokkenen, 112-meldingen en portofoon-fragmenten hoe de politie de vliegramp heeft beleefd.

'Mensen liepen over de galerijen, doorzochten de woningen en trokken alles leeg. We hebben mensen met magnetrons weg zien rennen of een televisie', vertelt Leo Dortland. Hij was 25 jaar geleden lid van het team 'Openbare Orde' en aanwezig in de uren na de crash.

Dortland vertelt dat de politie die avond ook werd geconfronteerd met ramptoeristen die de hulpverlening bemoeilijkten. 'We hebben echt staan knokken. Er kwamen honderden mensen op de rampplek af. Die hadden er helemaal niets mee te maken hadden.' 

Ruim 1500 vermisten
Oud-hoofdcommissaris Bernard Welten had vanaf de eerste minuut de leiding op de rampplek. In de documentaire vertelt hij dat politie en gemeente na de ramp werden geconfronteerd met ruim 1500 vermisten. 

'Mensen werden als vermist opgegeven, wat later voor een verkeerd doel was gedaan. Er waren mensen die iemand als vermist opgaven, omdat iemand bijvoorbeeld al tien jaar de alimentatie niet had betaald. Er werd ook op een perverse manier misbruik gemaakt van de situatie', aldus Welten. 

Losse vloerdelen
Bart Driessen had na de Bijlmerramp de leiding over de bergingsoperatie. Hij vertelt hoe stroef het bergen in het begin verliep: 'Het was niet veilig om op de rampplek te gaan bergen. Er hingen allemaal vloerdelen los. De plek moest eerst veilig gemaakt worden. 

'Mensen liepen met mandjes over de puinhoop heen met het idee: overal kunnen lichamen of delen van lichamen liggen. We hadden berekend dat het op die manier tot de Kerst kon duren voordat de berging afgerond zou zijn.'

De komende twee weken besteedt AT5 aandacht aan de Bijlmerramp 25 jaar later. Kijk voor meer verhalen op onze special.