Dertigduizend Amsterdamse kinderen gaan nooit naar de tandarts

Zo'n dertigduizend Amsterdamse kinderen tussen de twee en achttien jaar gaan nooit naar de tandarts. En het deel dat wel gaat, poetst in veel gevallen niet twee keer per dag hun tanden.

Dat is een groot probleem volgens de GGD. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan een kind de rest van het leven last houden van een slecht gebit. 

Melktanden juist wel belangrijk
Marijke Foek geeft poetsles op basisscholen en luidt de noodklok. 'Je melktanden hebben een functie, ze houden ruimte over voor blijvende tanden. En als je melktanden op jonge leeftijd verrot zijn en vroegtijdig getrokken moeten worden, geeft dat op latere leeftijd problemen met je blijvende gebit.' 

Ouders moeten bewuster worden van tandproblemen, 23 procent poetst dus niet en een groot gedeelte vergeet het wel eens. Tandarts Vincent Roevros gaat scholen langs om kinderen te behandelen die normaal geen tandarts zouden zien.

Tandarts kost geen geld
Hij wordt in de praktijk vaak geconfronteerd met dezelfde misvatting: Naar de tandarts gaan is duur. 'Maar iedereen onder de 18 jaar is gewoon verzekerd in het basispakket voor de tandarts. Het kost geen geld.' En hij ziet bij de kinderen veel gaatjes en ontstekingen.

En de gevolgen kunnen ernstiger zijn. 'Wat ik ook zie is dat ouders een flesje met zoete dranken mee naar bed geven. Dus er wordt de hele nacht suiker toegediend die langs de tanden gaat. En dan krijg je zwarte stompjes, ik zie het regelmatig', aldus Roevros.