Stad

NL
V

Politie trekt lessen uit aanrijding Stationsplein

3 oktober 2017, 23.46 uur · Aangepast 4 oktober 2017, 01.03 uur · Foto: Inter Visual Studio

Het politieonderzoek na de aanrijding op het Stationsplein, waarbij een bestuurder zeven voetgangers aanreed, is afgerond. Dat het om een ongeluk ging is zeker, maar de politie trekt wel lessen uit de communicatie na het ongeluk.

Direct na het ongeluk werd er getwijfeld aan de toedracht. 'De gebeurtenissen riepen in eerste instantie vergelijkingen op met recente aanslagen in Europa. Hier bleek dat sprake was van een ongeluk. De politie heeft een aantal lessen geformuleerd voor toekomstige situaties. Daarbij is het doel om meer helderheid te scheppen en twijfel en achterdocht weg te nemen', valt te lezen in een brief van de gemeente.

Lees ook: Acht gewonden nadat auto over Stationsplein raast: 'Lijkt geen opzet'

Het verwijt was ook dat de politie geen uitlatingen deed over de etniciteit van de bestuurder. Daar is volgens de gemeente ook geen reden toe. 'De politie communiceert niet over de etniciteit van betrokkenen bij verkeersongelukken. De politie meldt slechts leeftijd en woonplaats.' De persoonsgegevens lekten echter wel uit naar weblog GeenStijl. Zij brachten de naam en afkomst van de man naar buiten.

Toerental werd heel hoog
De bestuurder werd staande gehouden omdat hij bij de tramhaltes stond met zijn auto, dat is op die plek niet toegestaan. De man kreeg een bekeuring en werd verzocht rustig de trambaan te volgen om van het Stationsplein af te komen. Daar ging het mis. 'Op enig moment hoorden de politiemensen dat het toerental van de auto erg hoog werd. De auto reed met een behoorlijke snelheid vanaf de trambaan het voetgangersgedeelte op', aldus de gemeente.

Lees ook: Verdachte Stationsplein vrij: 'Man reed eerder hard door binnenstad, maar herinnert zich niks'

Lage bloedsuikerspiegelwaarde
'De bestuurder verleende overal medewerking aan. Er is de bestuurder onder andere een blaastest afgenomen. Deze blaastest heeft uitgewezen dat er geen sprake was van alcoholgebruik. Hierop is de man onderzocht door ambulancepersoneel. Door het ambulancepersoneel is vastgesteld dat de man een lage bloedsuikerspiegelwaarde had', aldus de gemeente.

Na het incident onstond er ophef over de camera's op het plein voor CS. Het ongeluk was niet gefilmd omdat beveiligingscamera's dit stuk van het plein niet in beeld brengen. Een onderzoek naar de beveiligingscamera's rond het Stationsplein loopt nog.