Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente doet nieuwe toeristenwinkels binnenstad in de ban

5 oktober 2017, 15.11 uur · Aangepast 5 oktober 2017, 15.43 uur

Er mogen geen nieuwe winkels meer bijkomen in de binnenstad die zich alleen richten op de verkoop aan toeristen. Het stadsbestuur doet nieuwe winkels waarvan het aanbod alleen gericht is op toeristen per direct in de ban. Wat er al is in het centrum aan ijswinkels, kaaszaken en ticketshops mag blijven bestaan.

Dat maakte wethouder Kajsa Ollongren vandaag bekend. 'We moeten iets doen met winkels die geen binding hebben met de buurt en zich alleen richten op bezoekers', aldus Ollongren. 'En daarom hebben we gezegd dat we ervoor zorgen dat er geen nieuwe meer bij komen.'

De wethouder vindt dat de diversiteit aan aanbod blijft verschralen. Dat zou er zelfs voor zorgen dat Amsterdammers en mensen die in de stad werken vervreemd raken van de binnenstad. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

abc5media_image_1

Lees ook: [Kaart] Souvenirs, wafels en kaas: toeristen kunnen bij 191 zaken terecht

Andere dingen
Volgens Ollongren is er ook met ondernemers zelf over de maatregel gesproken. 'Ook zij zeggen, het is voor ons niet goed als er alleen maar meer van hetzelfde komt. Het is niet een maatregel tegen ondernemers, het is een maatregel voor de leefbaarheid van de buurt en ook voor ondernemers die daarmee ook de ruimte hebben om andere dingen te doen dan alleen maar nog meer wafels of tickets te verkopen.'

Ze zegt gebruik te maken van 'nieuwe juridische instrumenten'. In de bestemmingsplannen wordt vastgelegd dat nieuwe vestigingen van de zogenoemde toeristenwinkels niet meer mogelijk zijn. Die aanpassingen moeten in de loop van volgend jaar definitief zijn. 

Lees ook: Winkelier start petitie tegen toeristenwinkels in binnenstad

Het niet meer toestaan van toeristenwinkels gebeurt in postcodegebied 1012 en in een groot aantal winkelstraten in de omgeving, zoals de Haarlemmerstraat, de Utrechtsestraat, het Waterloopplein, de Plantage Kerklaan en de Vijzelstraat. 

Geen zorgen
Het voorstel van Ollongren is al unaniem aangenomen door de raad. 'Het is nieuw, maar het is heel zorgvuldig tot stand gekomen. Ik heb er helemaal geen zorgen over. Als iemand naar de rechter wil stappen mag dat natuurlijk.

Lees ook: Centrum gaat bestemmingsplan 1012 aanpassen tegen wildgroei aan ijswinkels