Start van hoofdcontent

Stad

nl

ASVA bezorgd over toename Amsterdamse studenten die thuis blijven wonen

5 oktober 2017, 22.20 uur

Studeren en het ouderlijk nest verlaten? Steeds minder Amsterdamse studenten doen dat en blijven dus (vaak noodgedwongen) bij hun ouders wonen. Ook de prognoses voor 2025 zijn alles behalve positief. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor studentenhuisvesting van het kenniscentrum Kences. ASVA studentenunie is bezorgd.

Volgens Kences zal het aantal thuiswonende studenten in Amsterdam in 2025 zijn gestegen naar maximaal 7500 studenten. Dat aantal ligt nu op 6400. Het aantal uitwonende studenten neemt in het slechtste geval af van 12.400 naar 10.500. De cijfers tonen aan dat het voor studenten steeds moeilijker is om aan huisvesting te komen in de stad.

Daarnaast is het wonen in Amsterdam ook voor studenten erg duur. Studenten die in de stad op zichzelf wonen, geven gemiddeld de helft van hun inkomen uit aan huisvesting.

'Amsterdam alleen voor rijken'
De ASVA maakt zich zorgen over de cijfers. 'De steeds stijgende huurprijzen dwingen studenten thuis te blijven wonen. Amsterdam wordt weer alleen voor de rijken,' zegt voorzitter Tammie Schoots. 'Uit huis gaan draagt bij aan de ontwikkeling en zelfontplooiing van studenten. Daarnaast stimuleren studenten kennisontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid, wat een grote toegevoegde waarde is voor steden.'

De stad kampt momenteel met een tekort van 12.000 studentenwoningen. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs vorig jaar bleek al dat studenten met een laag inkomen minder snel gaan studeren. 'Door een huizenmarkt die op slot zit en ongeremde internationalisering lijkt dat niet snel opgelost. Wij roepen op tot meer betaalbare huisvesting zodat Amsterdam voor alle studenten toegankelijk is', besluit Schoots.