Start van hoofdcontent

Politiek

nl

MKB Amsterdam verrast door besluit ban nieuwe toeristenwinkels in binnenstad

5 oktober 2017, 23.53 uur · Aangepast 6 oktober 2017, 00.04 uur

MKB Amsterdam zegt verrast te zijn door het besluit van de gemeente om nieuwe toeristenwinkels in de binnenstad niet meer toe te staan. Wel zegt de voorzitter Bart Drenth een divers winkelaanbod te steunen.

'Dat idee steunen wij', zegt Drenth. 'Maar wij willen wel weten of de wethouder Kajsa Ollongren er nu een gewoonte van gaat maken om in het geheim besluiten te nemen.' Hij doelt daarmee op het feit dat de maatregel vanmorgen direct is ingegaan. De gemeenteraad heeft namelijk achter gesloten deuren al unaniem voor dit plan gestemd.

Lees ook: Gemeente doet nieuwe toeristenwinkels binnenstad in de ban

De gemeente heeft gekozen voor deze werkwijze om te voorkomen dat er allerlei zaken ineens gehaast zouden gaan openen. Het bestemmingsplan is nog niet aangepast, maar er is gebruik gemaakt van een zogenoemd voorbereidingsbesluit. Daarmee kan de gemeente alvast vooruitgelopen op een definitief besluit.

Mag de gemeente dit wel doen?
Deze vorm van achterkamertjespolitiek roept bij Raoul Meester, advocaat in de stad en gespecialiseerd in bestemmingsplannen, de vraag op of dit wel mag. 'Er is namelijk wel een voorbereidingsbesluit, maar in de stukken van de gemeente lijkt het er niet op dat de gemeente ook daadwerkelijk van plan is het bestemmingsplan aan te passen', zegt hij tegen RTL Z.

Vergevorderde plannen
MKB Amsterdam is ook bang dat er al ondernemers waren met vergevorderde plannen. Drenth: 'Als je net een pand hebt aangekocht voor zo’n toeristische winkel dan gaat je investering in gevaar komen.'

Het voorbereidingsbesluit komt dit college erg goed uit, meent advocaat Meester: 'Het huidige college kan het bestemmingsplan waarschijnlijk niet aanpassen in de tijd dat het er nog zit, maar kan zo wel alvast beginnen met het verbieden van de toeristenwinkels.'

Gang naar rechter nog niet mogelijk
Voor winkeliers is het nu nog niet mogelijk om het voorbereidingsbesluit aan te vechten. Ze kunnen pas naar de rechter stappen als er een handhavingsbesluit van de gemeente op de mat valt, legt de advocaat uit.

Lees ook: [Kaart] Souvenirs, wafels en kaas: toeristen kunnen bij 191 zaken terecht

Meester vraagt zich verder af als het bestemmingsplan wordt aangepast, die verandering wel voldoet aan de wet. 'Bij een nieuw bestemmingsplan moet de gemeente aantonen dat de verandering ‘ruimtelijk relevant’ is, zegt hij. Dat betekent dat de verandering bij het gebied (postcode 1012) moet passen. 'De vraag is hoe ruimtelijk relevant het is om het onderscheid te maken wie jouw winkel binnenloopt een toerist of een inwoner van Amsterdam is.'