Start van hoofdcontent

Stad

nl

Miscommunicatie bij flatbrand Diemen: leiding brandweer wist niet van tweede trappenhuis

7 oktober 2017, 19.28 uur · Aangepast 7 oktober 2017, 20.10 uur · Foto: HFV Photo Services

Een misverstand over het aantal trappenhuizen in de studentenflat aan de Rode Kruislaan heeft ervoor gezorgd dat de flat niet ontruimd werd na een grote brand deze zomer. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) naar het handelen van de brandweer.

Een paar uur na het uitbreken van die brand en een gedeeltelijke ontruiming werd er een overleden bewoner gevonden op de twaalfde verdieping. Het onderzoek dat vandaag is gepresenteerd gaat vooral over de vraag waarom de brandweer niet de hele flat heeft ontruimd, maar slechts de eerste zeven verdiepingen.

Lees ook: Drie gewonden bij brand Diemen, hulpdiensten opnieuw uitgerukt voor reanimatie

Bij de flat hoorden twee trappenhuizen, een doorzichtige aan de buitenkant en een centraal trappenhuis in het midden van de flat. In het eerste trappenhuis, dat van glas is, was relatief weinig rookontwikkeling, maar het centrale trappenhuis stond wel vol rook. En van dat centrale trappenhuis wist een leidinggevende niet dat het bestond.

abc5media_image_1

Brandweerlieden begonnen op de vierde verdieping aan de ontruiming van de flat. Ze gingen in tweetallen de gangen door en probeerden de bewoners door te roepen en te bonken op de deuren te bewegen via het trappenhuis aan de buitenkant de flat te verlaten. Daarna ontruimden ze de eerste zeven verdiepingen.

Minder ernstig
De Officier van Dienst (OvD) van de brandweer schatte de situatie minder ernstig in. Hij zag 'allemaal jonge en zelfredzame mensen'. Niemand zei tegen hem dat iemand een medebewoner miste. Ook zag hij dat er in het trappenhuis aan de buitenkant relatief weinig rook was, anders dan een bevelvoerder tegen hem heeft gezegd. De OvD wist echter niet dat er een tweede trappenhuis is, waar de bevelvoerder op doelde.

abc5media_image_2

De brandweermensen die de ontruiming uitvoerden waren daarna door hun ademlucht heen en wilden afgelost worden omdat ze er 'doorheen zitten'. De bevelvoerder wilde dat ook en gaf aan de OvD door dat hij wilde dat de rest van de flat ook ontruimd werd. De OvD had het echter druk met een 'multi-overleg' en vroeg de bevelvoerder het onderling te regelen met een andere bevelvoerder. 

Lees ook: Expert staat ouders David (27) bij: ernstige twijfels over handelen brandweer bij fatale flatbrand Diemen

Niet nodig
De Officier van Dienst zei later dat hij het niet nodig vond om de verdiepingen boven de zevende verdieping te ontruimen. Volgens hem konden de bewoners die daar nog zaten beter op hun kamer blijven en moest het trappenhuis 'op natuurlijke wijze' geventileerd worden.

'De bevelvoerder is sceptisch over dat plan, maar kan de OvD niet overtuigen om anders te beslissen', schrijven de onderzoekers. 'Later blijkt dat er een spraakverwarring is over de trappenhuizen en blijkt dat de bevelvoerder een ander trappenhuis heeft bedoeld dan het trappenhuis dat de OvD voor ogen stond. De bevelvoerder bedoelde het centrale trappenhuis, maar in de beeldvorming had de bevelvoerder het over het trappenhuis dat aan de buitenzijde van het pand zichtbaar was.'

Volgens de onderzoekers had er beter overlegd moeten worden. 'Het gebrek aan (gezamenlijke) beeldvorming en fact finding heeft een goede afweging ten aanzien van de noodzaak tot verdere ontruiming in de weg gestaan.'

Lees ook: De Key: Rook werd slachtoffer flatbrand Diemen fataal

Tijdstip onbekend
Uit het onderzoek is niet gebleken of het overleden slachtoffer de brand wel had overleefd als de brandweer meteen had besloten de hele flat te ontruimen. Het tijdstip van overlijden is namelijk niet bekend. 

Bij de brand vielen ook vier gewonden. Een van die gewonden is de vriendin van het dodelijke slachtoffer, zij werd korte tijd na hem gevonden en is door een politieagent naar buiten gebracht.