112

Brandweerexpert verwijst onderzoek flatbrand Diemen naar prullenbak

8 oktober 2017, 23.06 uur · Aangepast 9 oktober 2017, 01.22 uur

Het onderzoek naar de fatale brand die afgelopen juli plaatsvond in een studentenflat in Diemen, kraakt aan alle kanten. Dat stelt Fred Vos, een brandweerexpert die is ingeschakeld door de familie van het 27-jarige slachtoffer.

Het onderzoek richt zich op het handelen door de brandweer en werd uitgevoerd door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Nabestaanden hebben vooral moeite met speculaties van de onderzoekers over de laatste momenten van David, de student die bij de brand om het leven kwam. 

Lees ook: Miscommunicatie bij flatbrand Diemen: leiding brandweer wist niet van tweede trappenhuis

In het rapport maken de onderzoekers aannames over de plek waar David en zijn vriendin zich bevonden toen zij constateerden dat er brand was, vindt Vos. Ook veronderstellen zij op basis van opgelopen verwondingen dat de slachtoffers via het centrale trappenhuis hebben willen ontkomen.

Toen dat niet lukte, is het tweetal omhoog is gegaan, schrijven de onderzoekers. David en zijn vriendin, die zwaargewond raakte bij de brand, zouden daar in elkaar zijn gezakt door rookinademing. 

'Nog slechter dan ik dacht'
Brandweerexpert Vos verwijst het onderzoek naar de prullenbak. 'Het is nog slechter dan ik vooraf had ingeschat', zegt hij over de kwaliteit van het onderzoek. Behalve aannames over Davids vluchtpoging, laakt hij ook de conclusie dat de brand is aangestoken. 'De conclusie van brandstichting is heel snel getrokken'.

Vos deed zelf uitvoerig onderzoek naar de brand in het gebouw, lees hier alles over zijn bevindingen.

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de mogelijke brandstichting onderdeel is van strafrechtelijk onderzoek. 'Op last van het Openbaar Ministerie kunnen niet alle details daarover gepubliceerd worden in het onderzoek', aldus de woordvoerder.

De vraag blijft bestaan hoe het incident zo uit de hand kon lopen. 'Op welke manier de brand zich heeft ontwikkeld, is onvoldoende onderbouwd', vindt Vos. 'Het gaat dan met name om de rook in het trappenhuis'.

Wel staat volgens alle partijen vast dat de communicatie tussen de verschillende hulpverleners niet goed is geweest. Ook was er geen ontruimingsplan in het complex van Woonstichting De Key.