Start van hoofdcontent

Stad

nl

Personeelstekort in horeca: studenten zijn kieskeurig, werklozen omgeschoold

10 oktober 2017, 19.36 uur · Aangepast 10 oktober 2017, 20.49 uur

Er is een groot personeelstekort in de horeca. Het aantal banen is in de afgelopen acht jaar met maar liefst 27 procent gegroeid, en dus is er meer werk dan ooit. Maar tegelijkertijd lijkt werken in de horeca, met name onder studenten, niet meer populair.

Of je nou wil bedienen, in een keuken wil werken of manager wil worden: er is werk genoeg. In de stad zijn bijna 30.000 banen in de horeca en meer dan de helft van het personeel is onder de 35 jaar.

Studenten kiezen wat ze willen
Maar studenten kiezen nu dus steeds minder voor dit werk. Die willen namelijk liever iets dat bijvoorbeeld aansluit op hun studie of beter betaald. Of ze hebben simpelweg geen tijd na alle studieuren. 

Naast deze bezwaren, ligt het er volgens Koninklijke Horeca Nederland ook aan dat de huidige generatie studenten opgroeit in een consumentenmaatschappij: 'Ze kunnen kiezen wat ze willen. en dat willen ze eigenlijk ook in hun werk. Ze willen bijvoorbeeld alleen op dinsdag werken, wat meer vrije tijd, of af en toe een weekend vrij. Dat past niet zo heel erg goed bij horeca,' aldus Frank Koreman. 

Ondernemers doen meer hun best
De student is dus veeleisender geworden. Onbegrijpelijk, zo vindt Blonde Sien. Ze is negentig lentes jong en werkt al 80 jaar samen met haar man Zwarte Gerrit in cafe Rooie Nelis in de Jordaan: 'Op mijn tiende tapte ik mijn eerste pilsie, maar ik moest wel op een kissie staan.' Ze heeft nooit iets anders willen doen: 'Nee ik zou er niet buiten kunnen.'

Voor Sien is er dus niks buiten haar kroeg, maar andere ondernemers moeten steeds meer verzinnen om geschikt personeel te vinden. Zo verteld Koreman: 'Ik ken een ondernemer die heeft een groot huis gekocht voor zijn medewerkers. Heel veel secundaire arbeidsvoorwaarden.' 

Niet voor iedereen
Volgens Sien is ook lang niet iedereen geschikt voor het werk in de horeca: 'Je moet eigenlijk wel een beetje het gevoel hebben van een café. Saamhorigheid, mensen aanvoelen. Zoeken ze gezelligheid? Zijn ze dronken? Dan zeg ik: "Jongens, ga maar even een uurtje slapen."  

Als er één stel is in de stad dat dat gevoel heeft, dan zijn dat Sien en Gerrit wel. De samenwerking tussen de twee speelt daar een belangrijke rol in: 'Dat gaat prima hoor.' verteld Sien. Maar Gerrit valt haar in de rede: 'Nou soms niet hoor. Als er een mooi vrouwtje binnenkomt krijg ik een schop voor m'n enkels.'

Omscholing
Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat het aantal banen de komende vijf jaar met nog eens 15% zal groeien. Om een groter tekort tegen te gaan, moet er dus actief worden gezocht naar personeel. Bij organisatie House of Hospitality worden mensen omgeschoold. Want nog steeds telt de stad zo'n dertigduizend werklozen. 

'Ze hebben bijvoorbeeld bij de V&D gewerkt. Ze hebben heel veel ervaring in de sales, ze zijn gericht op klanten en op gasten,' aldus de organisatie House of Hospitality. Verwacht wordt dat er de komende drie jaar zo'n 5 duizend mensen omgeschoold gaan worden naar banen in bijvoorbeeld de horeca en het toerisme.