'Groep criminelen was van plan om Benaouf A. uit gevangenis te bevrijden'

Gewapende mannen hadden vandaag volgens de politie het plan om met een gekaapte helikopter een gedetineerde uit de gevangenis van Roermond te bevrijden. De naam die meteen rondgaat, is die van het beruchte Mocro Maffia-kopstuk Benaouf A.

De NOS en het Algemeen Dagblad melden op basis van eigen bronnen dat het zou gaan om de topcrimineel. 'Dat kan ik bevestigen noch ontkennen', zegt de chef recherche Olivier Dutilh desgevraagd. Ook de advocaat van A., Sander Janssen heeft nog niets vernomen. 

Lees ook: Amsterdamse criminelen wilden helikopter kapen voor bevrijding gedetineerde

Begin liquidatiegolf
Benaouf A. zit momenteel vast in Roermond, hij werd in 2014 veroordeeld tot 10 jaar celstraf, in hoger beroep kreeg hij in 2016 12 jaar. Hij gaf de opdracht voor de liquidatie van Najeb Bouhbouh. De 34-jarige Bouhbouh werd in 2012 voor een hotel in Belgische Antwerpen doodgeschoten. Opvallend: kijkend naar het lange voorarrest van A. had hij niet eens zo heel veel meer celstraf voor de boeg.

De liquidatie van Bouhbouh was het startpunt van een golf van schietpartijen waarbij vele jonge Amsterdammers werden omgebracht. Benaouf A. kwam zelf ook aan de beurt maar overleefde de aanslag in de Staatsliedenbuurt. Twee anderen werden wel op koelbloedige wijze op straat doodgeschoten. 

Kaping helikopter
De groep mannen was volgens de politie van plan vanmiddag een helikopter te kapen om daarmee Benaouf uit de gevangenis in de Roermond te bevrijden. Een arrestatieteam wist dat te voorkomen: 'De verdachten stonden al klaar bij de helikopter met piloot. Je kan raden hoe ze van plan waren verder te gaan', zegt Dutilh. 

Lees ook: Inkijk in Benaoufs wereld: 'Vriend zonk mijn boot in Marokko, daar was ik niet boos om'