Reconstructie: Amsterdamse recherche wist alles van spectaculair ontsnappingsplan

12 oktober 2017, 21.17 uur

Track 88
Track 88

Een klein vliegveld in het Brabantse Budel was helemaal klaargemaakt voor een grote Amsterdamse politie-operatie. De agenten waren op de hoogte van elk belangrijk detail van de beoogde bevrijdingsactie waarbij naar verluidt topcrimineel Benaouf A. uit de gevangenis zou worden gehaald.

De recherche doet sinds de spectaculaire ontsnappingspoging van woensdag geen mededelingen omdat er nog altijd verdachten op de vlucht zijn. Drie werden er wel gearresteerd, één werd doodgeschoten door de speciale politie-eenheid.

De groep dacht in het grootste geheim bezig te zijn, een gehuurde helikopter speelde een belangrijke rol in het plan. Maar dat wist de recherche ook en zij hadden meerdere helikopterbedrijven al gevraagd of ze verdachte zaken konden melden.

Lees ook: 'Groep criminelen was van plan om Benaouf A. uit gevangenis te bevrijden'

Pal naast de helikopter
En zo kon het zijn dat er een kleine politiemacht bij het Budelse vliegveld klaar stond. Vanaf het moment dat de verdachten arriveerden, werd het vliegveld als het ware overgenomen. Een rechercheur nam de plek bij de receptie over, een stand-in begeleidde een verdachte naar de helikopter.

En zo werd hij op heterdaad betrapt, pal naast de helikopter. Een arrestatieteam rekende hem in. Wat er daarna precies gebeurde, is niet bekendgemaakt maar er ontstond in ieder geval een lange achtervolging. 

Lees ook: Amsterdamse criminelen wilden helikopter kapen voor bevrijding gedetineerde

In Maarheeze, enkele kilometers verderop, wordt een achtergelaten BMW gevonden. In de kofferbak ligt een autoband met daaraan een touw vastgeknoopt. Ook liggen er andere spullen die volgens de politie gebruikt kunnen worden bij een ontsnapping. Er wordt een Burgernet-melding verspreid om uit te kijken naar een Noord-Afrikaans trio. 

Verdachte doodgeschoten
Ondertussen zit de politie een aantal verdachten op de hielen. Na een wilde achtervolging met hoge snelheden komt een zwarte Audi tot stilstand in het kleine dorpje Oud-Roosteren. De inzittenden van de auto proberen nog te vluchten, maar ver komen ze niet. Één van hen wordt doodgeschoten, twee anderen worden gearresteerd. 

De politie maakte gisteravond bekend dat er drie verdachten zijn aangehouden. Zij zouden van plan zijn geweest een helikopter te kapen om daarmee vervolgens een veroordeelde Amsterdamse crimineel uit de gevangenis in Roermond te helpen ontsnappen. En dat zou Benaouf A. zijn geweest. 

Lees ook: Inkijk in Benaoufs wereld: 'Vriend zonk mijn boot in Marokko, daar was ik niet boos om'