Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stichting 'Wij willen #Hemweg' stopt: 'Geen rol meer voor ons'

14 oktober 2017, 12.37 uur

De stichting 'Wij willen #Hemweg' is opgeheven. Begin dit jaar werd er nog een crowdfundingsactie gestart om de Hemwegcentrale dicht te krijgen. Door het nieuwe regeerakkoord vindt de stichting de campagne niet meer nodig

De kolencentrales in Nederland - vijf in totaal - moeten uiterlijk 2030 gesloten, zo werd deze week bekend. Ook de Hemwegcentrale gaat dus verdwijnen. 'Dit lijkt ver weg, maar fossiele energiebedrijven krijgen ook een fikse belasting opgelegd voor het uitstoten van CO2. Dus de vervuiler betaalt. Dat is wat ons betreft nog niet voldoende maar het biedt wel een opening voor een versnelde sluiting van de meest vervuilende centrale van Nederland', schrijft de stichting.

Lees ook: Nuon: 'We gaan Hemwegcentrale niet verkopen aan Vandebron'

Nu de overheid stappen heeft gezet om de kolencentrales in Nederland te sluiten en het feit dat Nuon heeft gezegd alleen met de overheid te willen praten, ziet de stichting geen rol meer voor zichzelf weggelegd en daarom is besloten te stoppen.

Donateurs
De roep om de Hemwegcentrale te sluiten werd afgelopen voorjaar steeds luider. Verschillende partijen brachten al vijf miljoen bij elkaar en het publiek werd door de stichting gevraagd te doneren. Deze donateurs krijgen nu hun geld terug.