Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Dit koop je buiten Amsterdam voor een half miljoen

16 oktober 2017, 21.56 uur · Aangepast 17 oktober 2017, 00.25 uur

Een half miljoen euro. Dat is de gemiddelde vraagprijs van huizen in Amsterdam. Binnen de ring past daar met een beetje mazzel een gezinnetje in en zit er dan een tuintje bij. Hoe anders wordt dat als je met datzelfde bedrag de stadsgrenzen achter je laat en de provincie in trekt?

In de Warmondstraat stond een woning te koop voor een half miljoen. Het ligt in de buurt van Hoofddorpplein, waar veel winkels en eettentjes zitten en in de Warmondstraat zelf is het lekker rustig. De woning heeft zelfs een tuintje. In totaal is de woning 114 vierkante meter, maar meer dan de helft hiervan is een nogal lage kelder. Ook moet er nog flink geklust worden voor je er echt kan wonen. Maar volgens de advertentie op Funda zit er 'potentie in' en dus is het binnen de ring makkelijk een half miljoen waard.

West-Friesland
Om dat hysterie van de Amsterdamse woningmarkt in beeld te brengen, kun je het best de stad uit. In dit geval West-Friesland, Schellinkhout om precies te zijn. 'Dit is compleet doorgeslagen ten opzichte van hier. Wat dat betreft zijn we in West-Friesland wat nuchterder', zegt de plaatselijke makelaar Marco Kühne.

Voor een half miljoen krijg je hier ruim 200 vierkante meter aan stolpboerderij. 'Een keuken, met aangrenzend een eethoek en grote zithoek. Het is helemaal gerenoveerd afgelopen jaren. Er zit een hele mooie vloer in met vloerverwarming. Een ligbad, douche.' Een riant woonhuis dus.

Huis met zwembad
Door naar Wognum, iets verderop. Het is misschien wat minder idyllisch, maar je koopt voor 500.000 euro nog meer luxe. Zo ligt er een ruim zwembad in de achtertuin van het huis van 250 vierkante meter. Makelaar Corné van Dis geeft even een rondleiding. 'Vanuit de hal kom je in de statige tweede hal. Een woon-/eetkeuken. Hier de royale vide met toegang tot vier slaapkamers.'

Maar kitesurfen om de hoek wint het blijkbaar nog niet van de bel van de tram. Want terwijl de West-Frieze paleizen al drie en zes maanden op de markt staan, is de opknapper met kluskelder al binnen vijf weken verkocht.

Wognum West-Friesland