Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kajsa Ollongren niet beschikbaar als waarnemend burgemeester

17 oktober 2017, 21.58 uur · Aangepast 18 oktober 2017, 14.13 uur

Locoburgemeester Kajsa Ollongren is niet beschikbaar als waarnemend burgemeester.

Dat melden ingewijden aan AT5. Ollongren wordt zo goed als zeker minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier in het kabinet Rutte-III. Ze neemt op dit moment nog de taken waar van de overleden burgemeester Van der Laan. De roep uit Den Haag klinkt al enige tijd. Ollongren was daar jarenlang de rechterhand van premier Mark Rutte.

Lees ook: Fractievoorzitters vanavond bijeen voor benoeming waarnemend burgemeester

Vanavond zijn ook de Amsterdamse fractievoorzitters van de verschillende partijen in de gemeenteraad samen in Haarlem. Bij commissaris van de koning Johan Remkes wordt er gesproken over een waarnemend burgemeester na het overlijden van Eberhard van der Laan. Daar is aan de fractievoorzitters verteld dat Ollongren dus niet beschikbaar is.

Waarnemend burgemeester
Er wordt nu nog gezocht naar een waarnemend burgemeester. Deze komt waarschijnlijk van buiten Amsterdam. De naam van Jozias van Aartsen wordt genoemd. Hij was jarenlang de burgemeester van Den Haag. Ook de naam van Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem, zingt rond. 'Ik ben niet gebeld maar ik wacht het rustig af.'

De waarnemend burgemeester zal geruime tijd in functie zijn, aangezien de procedure voor een nieuwe burgemeester hoogstwaarschijnlijk pas na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar opgestart wordt. Die procedure neemt ook enkele maanden in beslag.