Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Fractievoorzitters in Haarlem bijgepraat over waarnemend burgemeesterschap

18 oktober 2017, 20.55 uur · Aangepast 18 oktober 2017, 23.29 uur

Eén voor één stapten de Amsterdamse fractievoorzitters vanochtend bij de Stopera in een taxibus. Een veredeld schoolreisje? 'We gaan naar Zandvoort', zegt Partij van de Ouderen-fractievoorzitter Wil van Soest met een twinkeling in haar ogen. 'Een visje eten, toch?'

Het is de politici overduidelijk niet te doen om een portie kibbeling met knoflooksaus. Maar waar gaan ze dan wel naartoe? 'Jongens, laten we er niet zo moeilijk over doen. Laat ons gewoon gaan, we hebben gewoon een afspraak', bitst GroenLinks-voorzitter Rutger Groot Wassink AT5 toe.

Geen vis
Een klein half uur later stappen ze weer uit. Helaas voor Van Soest niet in Amsterdam Beach, maar in provinciehoofdstad Haarlem. Daar krijgen ze, helaas voor Van Soest, geen vis. Wel krijgen ze te horen dat Kajsa Ollongren geen waarnemend burgemeester wordt.

De D66-politica wordt naast vice-premier minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet Rutte III. Geen Ollongren dus. Maar wie dan wel? De Commissaris van de Koning wil die knoop binnen enkele weken doorhakken, zo werd de partijvoorzitters beloofd.

Bernt Schneiders
Behalve de naam van voormalig burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen en voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet gaat ook de naam van voormalig burgemeester van Haarlem Bernt Scheiders rond.

Omdat de waarnemend burgemeester het ambtsketen na een klein jaar weer zal moeten overgedragen, gaat de voorkeur uit naar iemand die z'n sporen in de openbare orde en veiligheid zijn of haar heeft verdiend.

AT5