Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Onderscheiding voor eigenaar van café voor travestieten en transgenders

20 oktober 2017, 08.53 uur · Aangepast 20 oktober 2017, 14.16 uur

Hans Wijtenburg, oprichter en uitbater van café Lellebel, is gisteravond onderscheiden met de Andreaspenning van de gemeente Amsterdam. Hij ontving die na afloop van de première van de musical 'Lellebel' in het Polanentheater.

De musical vertelt het verhaal van een 30-jarige man die nog bij zijn moeder woont . Nadat hij wegens diefstal het thuisnest moet verlaten, zoekt hij zijn heil in Amsterdam. Daar ontmoet hij 'vele stereotypen van uiteenlopende pluimage'. 

Lees ook: Café Lellebel viert 20-jarig bestaan met musical

De musical was een van Hans' grootste wensen, vertelde een van de acteurs gisteravond aan AT5. 'We zijn al acht maanden bezig met de voorbereidingen'.

Volgens de acteur is Lellebel 'een vrijplaats voor travestieten en transgenders'. 'Maar eigenlijk is iedereen die een beetje anders is er hartstikke welkom'.

Bijzondere prestaties
De Andreaspenning wordt uitgereikt aan personen die voor Amsterdam bijzondere prestaties hebben verricht op het gebied van sport, wetenschap, journalistiek, kunst, politiek, economie, media, onderwijs of musea. Wiitenburg ontving de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de positie en acceptatie van de LHBTI-gemeenschap.

Lees ook: Andreaspenning voor 'Roze Vieringen'-organisator Cees Meijnen

De optredens van Wijtenburg zelf, als 'Desirée dello Stiletto' en 'Tante Dees' dragen daar in hoge mate toe bij, aldus de gemeente.